bezár
 

art&design

2009. 05. 13.
Lennon véres ruhái egy New York-i kiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Azt a barna papírzsákot is kiállítják a John Lennon New York-i éveit bemutató kiállításon, amelyben 1980 decemberében özvegye, Yoko Ono a kórházban visszakapta meggyilkolt férje véres ruháit.
A japán művésznő a kedden nyíló kiállítás előtti beharangozó sajtókonferencián elmondta, hogy nehéz döntést hozott és várhatóan sokan bírálni is fogják ezért, de úgy gondolja: fontos, hogy az emberek ráébredjenek a fegyveres erőszak szörnyűségeire.
    
"Azt hiszem, szomorú és szívszorító paradoxon, hogy John nagyon szerette ezt a várost és itt ölték meg" - mondta Yoko Ono.
    
A kiállításon, amelyet a New York-i Rock and Roll Hall of Fame Annexben tartanak, kiállítják többek között Lennon híres New York City-feliratú pólóját, amelyet egyik legismertebb fotóján visel, utolsó otthonában, a Dakota House-ban használt pianinóját, valamint azt a posztumusz Grammy-díjat, amelyet utolsó, Yokóval közös albumukért, a Double Fantasy-ért kaptak. Láthatók továbbá olyan levelek, amelyek Lennonnak az Egyesült Államokból való kitoloncolás elleni küzdelmét dokumentálják - vannak köztük hivatalos levelek, rajongók és olyan támogatók írásai is, mint Joan Baezé vagy John Lindsay New York-i polgármesteré -, az a Fender Telecaster gitár, amelyen 1974-ben a Madison Square Gardenben játszott Elton John koncertjén, és tucatnyi dalszöveg kézirata: elolvashatják a hívek a Nobody Told Me, a Whatever Gets You Thru The Night vagy a Luck of The Irish eredeti sorait.
    
Yoko Ono bevallotta, hogy Lennon halála közel 30 év után is kísérti őt, és talán ezért is kell beszélni róla, ezúttal a tárgyak erejével.
    
A kiállítás egész évben nyitva tart. A jegyárakból származó bevételek egy részét a John és Yoko által létrehozott Spirit Foundations jótékonysági alapítvány kapja meg.
http://www.rockannex.com)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés