bezár
 

art&design

2009. 05. 14.
Gellér B. István A növekvő város című alkotása Rozsnyón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gellér B. István grafikus és szobrászművész negyedszázados álma valósult meg azzal, hogy kerámiából, grafikából, installációkból álló alkotása, A növekvő város rövid ideig egy állandó kiállítás része lesz; a mű Rozsnyón, Közép-Európa legnagyobb bányászati múzeumában szerdától látható.
Krasztev Péter, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, aki a tárlatot megnyitotta, elmondta: a művész eredetileg 25 éve épített képzelt városa mint egy archeológiai lelet folyamatosan bővül, és most először került be egy létező állandó múzeumi anyagba, vagyis Gellér B. István saját kiállítását integrálta a rozsnyói bányászati múzeum tárlatába.
    
Az igazgató hangsúlyozta: A növekvő város tökéletesen harmonizál a meglevő állandó tárlattal, olyan, mintha a valós és a kitalált egymásba csúszott volna és kiegészíti egymást. A pécsi művész kiállításának megnyitójára sokan elmentek és az alkotásnak nagy sikere van - tette hozzá Krasztev Péter.
    
Gellér B. István 1946-ban született Pécsett, 1971-ben végzett a Janus Pannonius Tanárképző Főiskolán Martyn Ferenc híres pécsi grafikusművész tanítványaként; ma már ő tanít a Művészeti Szakiskolában. Az 1970-es években született alkotásai geometrikus, neokonstruktivista szemléletű grafikák, kerámiaszobrok és installációk.
    
1978-tól eltávolodott ettől a művészeti gondolkodásmódtól, saját mitológiát teremtett, és egy nem létező ősi kultúrát mutat meg A növekvő város régészeti feltárásával. A feltárás eredményeit installációkban, fotókon, videón dokumentálja és a megfejtett szövegeket közzéteszi.
    
Gellér B. István kiállítása a rozsnyói Bányászati Múzeumban június 28-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés