bezár
 

art&design

2009. 05. 18.
Szegedi Nyári Tárlat: több mint kétszáz alkotást láthat a közönség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken a Reök-palotában nyílt a XXXV. Szegedi Nyári Tárlat, amely évtizedek óta az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti rendezvénye, a kiállításon százötven művész több mint kétszáz alkotását láthatja a közönség - közölte Nátyi Róbert, az intézmény művészeti vezetője.
A kortárs magyar képzőművészetet reprezentáló kiállításra az több mint félezer művet adtak be az alkotók - mondta a művészettörténész a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón.

A legjobb alkotásokat - összesen 203 festményt, grafikát és kisplasztikát - szakértőkből álló zsűri válogatta ki. A tárlatnak nincsenek stíluspreferenciái, a 150 művész - köztük Aknay János, Eszik Alajos, Dréher János, Gyémánt László, Gerle Margit, László Dániel vagy Krajcsovics Éva - a legváltozatosabb alkotásokkal mutatkozik be a kiállításon.

A szecessziós palota első emeletén főként absztrakt művekkel, a gesztusfestészet, az indulati töltésű avantgárd irányzat alkotásaival, geometrikus konstruktivista festményekkel találkozhat a közönség. A második emeleten pedig figurális képek láthatók, az alkotások azonban itt is igen sokszínűek az alföldi iskola hagyományait követő művektől egészen a fotorealisztikus festményekig - fogalmazott Nátyi Róbert.
A kiállító művészek közül hatot díjaznak; ők a megnyitó napján vehetik át az elismeréseket. A látogatók szavazatai alapján kiadott közönségdíjat pedig a tárlat július 12-i zárását követően adják át.

A Nyári Tárlat Szeged egyik legnagyobb múlttal rendelkező képzőművészeti rendezvénye, amely 1961-ben Alföldi Tárlatként indult. Az évente megrendezett kiállítás rövid időn belül keresett és ismert országos seregszemlévé vált; az 1980-as évek eleje óta a táblakép-festészeti fesztivállal váltják egymást biennále rendszerben.
A tárlatot a Szegedi Szabadtéri Játékokra jegyet váltók egy alkalommal ingyenesen tekinthetik meg, az előadásnapokon egészen este nyolc óráig.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés