bezár
 

art&design

2009. 05. 16.
Múzeumok majálisa lesz a hétvégén Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A május 18-i múzeumi világnap alkalmából szombaton és vasárnap tartják Budapesten a Múzeumok majálisát, amelyen csaknem száz kiállítóhely mutatkozik be a Múzeumkertben. Egyes fővárosi múzeumok saját kiállításaikra is különleges programokkal várják a közönséget.
Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyűjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé. A világnap idei témája: a múzeumok és a turizmus, vagyis annak bemutatása, hogy a kulturális örökség hogyan képes ösztönözni a turisták és a helyi közösségek közötti kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatok kialakulását.
    
A Magyar Nemzeti Múzeum tájékoztatása szerint az idei múzeumi majálison különös figyelmet fordítanak a magángyűjtemények, a tájházak és az irodalmi emlékházak világára. A Magyarországi Tájházak Szövetsége szervezésében a Múzeumkertben az ország különböző vidékeiről érkeznek tájházak, az irodalmi emlékházak között a Fekete Istvánról elnevezett dombóvári múzeum is bemutatkozik.
    
A hagyományokhoz híven szombat délelőtt kihirdetik Az Év Múzeuma és a Vendégbarát Múzeum pályázat díjazottjait is. A hétvégi program alatt a majálisozók is szavazhatnak: a legigényesebben kialakított múzeumi sátorbelső és a legélvezetesebb programot kínáló múzeum címéért csaknem százan versengenek majd.
    
A Múzeumkertbe látogatók számos érdekességgel is találkozhatnak: megismerhetik többek között a középkori hiteleshelyek működését és a reneszánsz kor dunai vízgépeinek mechanikáját. A Börtönmúzeum a rácsok mögötti világot idézi meg, a Mentőmúzeum közreműködésével pedig egy mentőakció szemtanúja lehet a kíváncsiskodó.
    
A Majálison a számtalan tudományos kísérlet mellett az alkímia titkai után érdeklődők "hamis arany" előállításával is próbálkozhatnak; a vásári hangulatban a gyerekek "török kori fegyvereket" készíthetnek, a felnőttekre pedig úri hímzés és a szkíták ötvös-remekeit idéző fémdomborítás vár. "Ferenc József császár" a Nemzeti Múzeum főépületében várja alattvalóit szokásos évi audienciára.
    
A BKV múzeumai, a Földalatti Vasúti Múzeum és a Városi Tömegközlekedési Múzeum programjai között szerepel filmvetítés a közlekedési vállalat archívumából és kiállítás az 1950-60-as évek közösségi közlekedéséről. A Néprajzi Múzeum pavilonjában a publikum A Legendás lények, varázslatos virágok: a közkedvelt reneszánsz című időszaki kiállításába pillanthatnak be; a "sárkánygyárban" térbeli papír és eregethető delta sárkányokat készíthetnek a vállalkozó kedvűek.
    
Több fővárosi múzeum saját épületében is különleges programokkal várja a múzeumi világnap alkalmából a hétvégén a látogatókat.
    
Az Iparművészeti Múzeumban szombaton este tárlatvezetést tart a Wa: A mindennapok harmóniája - kortárs japán design című kiállítás kurátora, Kawakami Noriko japán nyelven, tolmácsolással. Az előadások után DJ Csodafarkas (Tilos) és VJ Admonkey szórakoztatja a publikumot. A kiállítóhely tárlatai szombaton és hétfőn, a múzeumi világnapon ingyenesen látogathatók.
    
A Magyar Nemzeti Galériában vasárnap A Művészház 1909-1914 című tárlat Zwickl András kurátor vezetésével, a Gótikus szárnyasoltárok című kiállítás Török Gyöngyi művészettörténész kalauzolásával, a Párbeszéd fekete-fehérben. Lengyel és magyar grafika 1918-1939 című kiállítás Bakos Katalin kurátor vezetésével látható.     

Bohém bálra invitálja a vendégeket szombaton este a Szépművészeti Múzeum: az Alfons Mucha-kiállításhoz kapcsolódva a cseh kultúrából és a századfordulós hangulatból kap ízelítőt a közönség, amelyet koncertekkel, filmvetítéssel, felolvasással és a cseh konyha különlegességeivel vár az intézmény.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés