bezár
 

art&design

2009. 05. 17.
A Petőfi Irodalmi Múzeum lett Az Év Múzeuma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vehette át Az Év Múzeuma-díjat szombaton a múzeumok majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.
A PIM a Nyugat-évforduló és a Reneszánsz évhez kapcsolódó tevékenységek, az elmúlt év programjainak, kiállításainak ötletgazdag, példamutató megvalósításáért érdemelte ki az elismerést - hangsúlyozta Deme Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatóságának vezetője.
    
A nyíregyházi Jósa András Múzeum a második, a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a harmadik, a sátoraljaújhelyi Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye a negyedik helyezést érte el. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által kezdeményezett és szervezett Az Év Múzeuma pályázatra az idén jóval kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, viszont eredményes pályázatok születtek - tette hozzá Deme Péter.
    
Kihirdették a Vendégbarát Múzeum program nyerteseit is. Ez a program három éve indult el a Magyar Turizmus Zrt.  kezdeményezésére. A nagyközönség szavazatai alapján azok a múzeumok nyerhetik el a díjat, amelyek újszerű, kreatív módszerek segítségével nem csupán új ismeretekkel, hanem élményekkel is megajándékozzák a látogatókat, szórakoztatva tanítanak - mutatott rá Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. marketingvezető-helyettese.
    
A közönség szavazatai alapján az évi 5 ezres látogatottsági kategóriában az orfűi Malom Múzeum, az 5 és 30 ezer közötti éves látogatói szám kategóriában az esztergomi Duna Múzeum, a legnagyobb látogatottságú intézmények közül pedig a Sóstói Múzeumfalu nyerte el az elismerést, amely pénzjutalommal is jár.
    
A múzeumok nem csupán őrizni akarják a gyűjteményeket, hanem megmutatni és közkinccsé tenni: a legnagyobb kihívás számukra a magas szintű szakmaiság mellett a kiállított anyagokat "lefordítani  a látogatók nyelvére" - emelte ki Renner Zsuzsanna, a nemzetközi múzeumi szervezet, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. Hozzátette: a múzeumok ezen a hétvégén kilépnek tekintélyt parancsoló falaik közül, és a májusi napsütésben sátraikban kínálják mindazt a tudást, ismeretet, amelyet intézményeikben őriznek, gyarapítanak.    
    
Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szavai szerint igen lényeges, hogy a múzeumok úgy mutassák meg gyűjteményeiket, hogy az a látogatók számára vonzó és érdekes legyen. Hozzátette: versenyt kellene indítani múzeumbarát önkormányzat kategóriában is, hogy a települések is érdekeltek legyenek a különféle gyűjtemények bemutatásában.
    
Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át Múzeumi Világnappá, azaz a közgyűjtemények és a múzeumok nemzetközi ünnepévé.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés