bezár
 

art&design

2009. 05. 18.
A menekülttáborok világa Robert Capa fotóin
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert Capa világhírű fotósnak a közelmúltban Mexikóban előkerült bőröndjében olyan felvételek is voltak, amelyek a Franciaországba, majd Mexikóba emigrált spanyol köztársaságiak életét mutatják be különböző táborokban.
A képekből digitalizálásuk befejezése alkalmából a New York-i Egyetemen A spanyol polgárháború emigránsai címmel szimpóziumot rendeztek, ahol meg lehetett tekinteni azokat a fotókat, amelyek a dél-franciaországi menekülttáborokban készültek. Csaknem félmillió köztársasági élt ezeken az általuk koncentrációs táboroknak tartott helyeken.
    
„Ezekről a felvételekről beszélt apám egész életében” - mondta a fotókról Angela Giral, José Giralnak, a második spanyol köztársaság volt elnökének a lánya, aki felidézte: apja elmesélte neki, hogyan verték őket puskatussal a szenegáli katonák az argeles-i táborban.
    
A felvételek kegyetlen realizmussal illusztrálják lakóinak sivár körülményeit. A képek kísértetiesen hasonlítanak azokhoz, amelyek a mai konfliktusok menekültjeinek tragédiáját ábrázolják. Emberek fekszenek a földön kopott pokrócokba takarózva vagy hevenyészett sátrakban összezsúfolódva, mások csekély megmaradt holmijukat vonszolják magukkal.
    
„Sok könyvet írtak már arról, hogy milyen körülmények közé kényszerítettek csaknem félmillió embert, asszonyokat és gyerekeket, is; a bőröndből előkerült 352 felvétel jelentőségét azonban az a tény is növeli, hogy a tragédiáról, az argeles-i, a brami és a barcares-i táborokról ezek jelentik az első vizuális dokumentumokat” - jegyezte meg az El País spanyol napilap.
    
A képek egy részét Capa társa, David Seymour (Chim) készítette, közülük kiemelkedő alkotás a kommunista vezető Dolores Ibárruri ( La Pasionaria) és Federico García Lorca portréja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés