bezár
 

art&design

2009. 05. 21.
Viennafair: tapasztalatok és távlatok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Viennafair: tapasztalatok és távlatok A Viennafair nemzetközi művészeti vásárt ötödik alkalommal rendezték meg 2009. május 7. és 10. között Bécsben. A több mint ezer művész alkotásait 15719 látogató tekintette meg, ez a szám – a gazdasági válság nyilvánvalóan megmutatkozó negatív hatása ellenére – a tavalyi látogatottsághoz képest némi emelkedést mutat.

A rendezvényen 122  (közöttük 29 közép-, kelet-közép és délkelet-európai) galéria képviseltette magát, a fő szponzor, az Erste Bank 27 galériát támogatott, lehetővé téve számukra a vásáron való megjelenést. Mathias Limbeck, a Reed Exhibitions Messe Wien kiállításokért felelős ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a vásár sikere a jelenlegi nehéz helyzetben mutatja, hogy mind a művészek, a galériák, mind a közönség igénylik annak megrendezését.

A látogatók körében végzett közvéleménykutatás eredménye szerint mind a hazai, mind a külföldi látogatók igen elégedettek voltak a vásárral, annak színvonalával, hangulatával, s csaknem kétharmaduk vásárolt is vagy vásárolni szándékozott a galériák kínálatából.

A magyar galériák közül az acb Kortárs Művészeti Galéria, az Inda Galéria, a Kisterem, a Knoll Galéria Budapest, a Ráday Galéria és a Viltin Galéria volt jelen a vásáron.

A Ráday Galéria a Londonban élő Bolygó Bálint kinetikus alkotásaival jelentkezett, valamint Faur Zsófi munkáival, rendkívüli érdeklődést kiváltott Trace rajzológépével, amelyhez a látogatók közül többen is vissza-visszatértek, megnézendő, hol tart a rajzolásban. A vásárról szólva a Die Presse május 7-i száma erről külön is említést tett.

Az acb Galéria konceptuális alkotásokat állított ki, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula és Varga Ferenc munkáit.

A Kisterem Follard, Káldi, Kokesch műveit vitte Bécsbe, új gyűjtőkkel építettek ki kapcsolatokat a vásár alatt, és jelenleg is tárgyalnak eladásokról.

A Knoll Galéria Birkás Ákos és Nemes Csaba alkotásait állította ki, vásároltak is tőlük, Nemes Csabával az ORF riportot is készített. Az AES+F orosz csoport, Tony Cragg szobrai és Paul Hom munkái is nagy sikert arattak.

A magyar galériások általában elégedetten nyilatkoztak a Viennafair vásárról, hiszen magas szakmai színvonal jellemezte a rendezvényt, el is adtak a kiállított munkákból, de legfontosabbnak a kapcsolatépítést, a nemzetközi bemutatkozás lehetőségét tartják. Az acb Galéria és a Kisterem már most tervezi, hogy a következő vásáron is biztosan jelen lesz.

Edek Bartz igazgató az idei Viennafairt értékelve sikeresnek ítélte a rendezvényt, és ígéretet tett a további növekedés elősegítésére, a vásár megszilárdítására.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balázs Katalin --


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés