bezár
 

art&design

2009. 05. 23.
Rendszerváltó országok fesztiválja Gödörben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könnyűzenei koncertekkel, park action performanszokkal és művészeti kerekasztal-beszélgetéssel várja a közönséget a Freedom '89, a rendszerváltó országok kulturális intézményeinek fesztiválja június 4-én a budapesti Gödör Klubban.
A budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére idén hét ország, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia ünnepli együtt a rendszerváltás 20. évfordulóját - mondta Arkadiusz Bernas, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója pénteken, a fesztiválnak helyet adó Gödörben tartott sajtótájékoztatón.
    
Szavai szerint nem a szocializmus éveire kívánnak emlékezni, hanem arra a pillanatra, amikor sikerült kivívni a politikai függetlenséget és a szólásszabadságot. Június 4-e az első szabad lengyel választások napja, 1989 pedig a közös sikeres rendszerváltás éve, amelyet ezek az országok együtt szeretnének megünnepelni - tette hozzá.
    
A Lengyel Kulturális Intézet meghívására az érdeklődők a Kormonary pszichedelikus rockegyüttest láthatják-hallhatják, amely 1984-ben alakult Wroclawban. A rendszerváltás legismertebb zenekara ma már színházi zenék szerzője.
    
Az estét a Szabaduló Művészet elnevezésű művészeti kerekasztal-beszélgetés nyitja meg, amelynek résztvevője Fekete Ibolya filmrendező, ef Zámbó István zenész-képzőművész és Szemző Tibor zeneszerző; ők az 1989-es változások kulturális és művészeti aspektusairól beszélgetnek.
    
Az egy színészre és két zenészre komponált fuzionális performanszot a bolgár-magyar Malko Teatro adja elő; Nikolaj Ivanov spirituális muzsikája a bolgár folklór és az indiai zene ötvözete - közölte Plamen Pejkov, a budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatója. Brindusa Armanca, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója elmondta: a "bulira" a kolozsvári Nightlosers etno-blues és country-rock együttest invitálták meg.
    
Gabriele Gauler, a budapesti Goethe Intézet igazgatója hangsúlyozta: a berlini fal november 9-én omlott össze, és ennek a techno zene adott hátteret. Ezért döntött úgy, hogy a rendezvényre Matthias Schaffhauser DJ-t hívja meg, aki nem csupán mixeli a zenéket, hanem énekel is.
    
A Yellow Sisters női a capella együttes eredeti afrikai zenét csehesített, tagjai könnyedén mozognak a különböző zenei irányzatok között - emelte ki Gál Jenő, a budapesti Cseh Centrum igazgatója. Hozzátette: a csehektől távol állnak a nagy, tömeges megmozdulások, inkább könnyedebben, civilebben szeretnek ünnepelni.
    
Magyarországot az Agostones képviseli: Ágoston Béla zenei improvizációira az avantgárd hangzás a jellemző. A szlovák Druzina együttest dzsessz-, rock- és népzenészek alapították 2000-ben, a különböző szlovák népzenei adaptációkat egy stílussá gyúrták össze, amelyet ethnobeat-nek neveztek el.
    
A programokat az Artus - Goda Gábor társulat park akciói és a krakkói székhelyű EleKTro mOOn Vision lengyel-magyar formáció a Gödör falaira vetített 89-es VJ mix impressziói színesítik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés