bezár
 

art&design

2009. 05. 23.
Ismét Eszterházának hívják a fertődi Esterházy-kastélyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét az Eszterháza nevet viseli a fertődi kastélyegyüttes és az azt körülvevő kert.
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a mai Fertődön belül kívánja visszaadni a történelmi terület eredeti nevét; a bevezető utak mentén öt faragott, Esterházy-címeres vagy monogramos kő határjelet állítottak.
    
Az Eszterháza nevet Esterházy "Fényes" Miklós (1714-1790) adta a területnek, rögtön a kastély együttes kiépítését követően - mondta Varga Kálmán, a gondnokság igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón. A határkőavatót a felújított Haydn-sétány kapujánál tartották.
    
A Joseph Haydn halálának 200. évfordulójához kapcsolódó pénteki rendezvényen megnyílt a zeneszerző mecénását, Esterházy "Fényes" Miklóst és korát bemutató kiállítás is. Az eseményen beszédet mondott az Esterházy-család egyik tagja, Esterházy Antal herceg.
    
Az Esterházy "Fényes" Miklós és tündérvilága című időszakos tárlaton összesen 350 négyzetméternyi területen kiállított anyag Joseph Haydn mecénását, a kastélyépítő herceget és korát mutatja be. A saját anyag mellett különböző gyűjteményekből kölcsönzött, összesen mintegy 200 festményt, műtárgyat, fegyvert - köztük a pengéjén Madonnával díszített magyar huszárszablyát -, és egyéb emléket, például térképeket, színházi legyezőt, a színházi előadások forgatókönyvét, úgynevezett páholykönyvet láthat a közönség. Varga Kálmán elmondta, hogy a mecénás herceg életműve a nagy Esterházy államférfiaktól eltérően még nincs feldolgozva.
    
A Haydn-év kapcsán Joseph Haydn Eszterházán betöltött szerepét, illetve azt a hercegi udvartartást, amelyben a zeneszerző csaknem harminc éven keresztül dolgozott, szintén bemutatja a kiállítás. Az úgynevezett kvartett-terem a vonósnégyest megteremtő Haydnnek állít emléket, itt láthatóak a vonósnégyes hangszerei.
    
Esterházy Antal herceg az ünnepségen azt mondta, az Eszterháza név visszaadása az idegenforgalomra is kedvező hatással lehet. Mint elhangzott, a kulturális tárcától kapott szerény támogatással sikerül a Haydn-évet úgy megtartani, hogy az számos vendéget vonz.
    
A rendezvénysorozatot pénteken este kishercegi tündérbál zárja, amelyen hatvan fertődi óvodás vesz részt. A játékos bált Fertőd Város Önkormányzatával együttműködve szervezte a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, és elsősorban a hátrányos helyzetű, valamint fogyatékkal élő gyerekeknek szánják a programot.
    
A Goethe által tündérbirodalomnak nevezett Eszterházát az utód nélkül elhunyt Esterházy Pál Antal, Miklós fivére kezdte építtetni. A herceg halálának évfordulójáról - 1713. május 26. - kedden emlékeznek meg Kismartonban. A zenekedvelő Pál Antal szerződtette Joseph Haydnt udvari karmesternek, híres műve a Harmonia Coelestis egyházi zenei gyűjtemény.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés