bezár
 

art&design

2009. 05. 24.
Az Uffizi küzdelme a szú ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szemtelen rovar, szú falja a firenzei Uffizi múzeum világhírű műkincseit.
Az apró állatok fáradhatatlanok a fára festett képek, a fakeretek és szobrok lyuggatásában. Olyan nagy károkat okoznak, hogy Európa egyik legcsodálatosabb és leggazdagabb múzeuma gyors és hatékony ellentámadásra kényszerült.
    
A szakemberek kitaláltak egy nitrogént előállító készüléket, a "szútalanítandó" műtárgyakat pedig belecsomagolták egy speciális anyagból készített lezárható zsákba. A zsákot telefújták nitrogénnel, úgy, hogy megfelelő hőmérséklet és nedvesség megtartása mellett, a kellő nyomás alatt az anyag mélyen behatoljon a repedésekbe. Ezzel a módszerrel el tudták érni, hogy a szú elpusztuljon, a fa pedig épségben maradjon.
    
A szú ellen különben nehéz a védekezés, mivel egyrészt szapora, a fa hasadékaiba lerakott petéi 15 nap alatt kikelnek, és az alig 1 milliméteres lárvák rekordidő alatt 4-5 milliméteresre nőnek. Nehéz az ellene való védekezés azért is, mert szabálytalan járatokat rág a fában, ahová nem mindig tud eljutni a rovarirtó szer.
    
Az Uffiziben dolgozó szakemberek a nitrogénkúrát még meg is toldották egy deltametrin nevű mérgező anyag alkalmazásával. A deltametrin meghosszabbítja a rovartalanítás hatását. Ugyanis a szú egy idő után visszatér a fába, így a kezelést meg kell ismételni.
    
Az Uffiziben eddig 96 műtárgyat mentesítettek, de még legalább tovább 20 vár beavatkozásra.
    
Ez a fajta védekezés azonban elég költséges. Lorenza Monaco A Szűzanya megkoronázása című többtáblás oltárképének megtisztítása például 20 ezer euróba (5,5 millió forint) került - írta a Corriere della Sera olasz napilap.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés