bezár
 

art&design

2009. 05. 27.
Elárverezik Marcel Marceau hagyatékát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Marcel Marceau lánya és hívei hasztalanul próbálták megakadályozni a világhírű francia pantomimművész hagyatékának e hétre kitűzött elárverezését.
Az aukciót, amelyen egyebek közt Marceau színpadi ruhái, könyvei, egy viharvert öreg cilinder, valamint képzőművészeti alkotások szerepelnek, egy párizsi bíróság rendelte el, hogy kiegyenlítsék a művész után maradt adósságot. Marceau ugyanis minden pénzét színházi produkciókba fektette és csődbe ment nem sokkal 2007. szeptember 22-én, 84 éves korában bekövetkezett halála előtt. A nagy mímes azt akarta, hogy a francia állam őrizze meg hagyatékát, a Párizstól nyugatra fekvő Bercheres-sur-Vesgres faluban álló házát pedig alakítsák át olyan kulturális térré, ahol otthonra lelnének a világ minden tájáról érkező társulatok – mondta egykori asszisztense, Valerie Bochenek.
    
„Egy ember, aki 60 éven át vitte a francia zászlót a világ minden tájára, megérdemli, hogy örökségét ne szórják szét” – mondta Bochenek. Az árverést azonban végül lánya, Camille szervezte meg az adósságok rendezésére. "A szívünk szakad meg az árverés miatt. Mindent megpróbáltunk, hogy nem kelljen ehhez folyamodnunk, hiába, apám túl nagy adósságot hagyott hátra" - mondta.
    
Marceau halhatatlan figurájával, Bippel, aki láthatatlan ajtókat nyitott ki, beszorult láthatatlan ketrecekbe és láthatatlan zsebtolvajokkal táncolt, nemcsak közönségét bűvölte el, hanem művészek nemzedékeinek is ihletet adott. De híres karaktere volt a mogorva pincér, a kötögető öreg hölgy és az oroszlánidomár is.
    
Valerie Bochenek és a művész rajongói, egykori kollégái felhívást tettek közzé, hogy adományokkal segítsék Marceau hagyatékának megvásárlását még a keddi és szerdai árverés előtt, hogy azok majd egy múzeumba kerülhessenek. Céljuk legalább 100 ezer euró összegyűjtése volt a www.unmuseepourbip.com nevű internetes portálon, megakadályozandó, hogy kalapács alá kerüljön piros virága, amelyet 800–1000 euróra becsülnek, vagy csíkos trikója és fehér nadrágja, amelyért együttesen 1500–3000 eurót vár a Drouot-Richelieu aukciós ház. 1000 euróra taksálják cilinderét.
   
A több mint 900 tárgyat tartalmazó árverési katalógusban szerepelnek továbbá japán maszkok, fotók, köztük olyanok, amelyeken a művész különböző hírességekkel látható Bill Clintontól Michael Jacksonig - ez utóbbi éppen tőle leste el a széllel szemben járás mozdulatait, amelyet a Thriller című klipjében használt fel -, egy tusrajz önarckép, plakátok, valamint egy Judaica-könyv – Marceau személyes drámájának emlékeztetője. A művész Marcel Mangel néven született 1923-ban Strasbourgban, apja Auschwitzban pusztult el, neki azonban sikerült megszöknie a deportálás elől.
    
A hitelezők 2-300 ezer euró árbevételt várnak a többségében kis értékű tárgyakból álló hagyaték elárverezéséből.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés