bezár
 

irodalom

2009. 06. 03.
Salinger újabb szerzői jogsértőt citál bíróság elé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
J. D. Salinger, a Zabhegyező című regény világhírű írója szerzői jogsértés miatt indított eljárást, mert egy ismeretlen író Hatvan évvel később: Zabhegyező címmel írt könyvet.
A 90 esztendős Salinger jogi képviselői hétfőn nyújtották be egy manhattani bíróságra a keresetet a John David California írói álnév alatt publikáló szerző, könyvének kiadója és terjesztője ellen. Arra hivatkoznak, hogy a munka se nem paródia, se nem kommentálja vagy kritizálja az eredeti művet, hanem "egyszerűen lenyúlja".
    
A magát Californiának nevező férfi, aki a svédországi Göteborg mellett él, a hírügynökség kérdésére "egy kicsit hibbantnak" bélyegezte a jogi ellenlépést és kijelentette, hogy Salinger rendelkezhet ugyan a regényében szereplők nevével, de stílusával és nézőpontjával már nem.
   
"Számomra ez a történet egy öregemberről szól. Szerelmi történet, amelyben egy alkotó és karaktere jelenik meg" - mesélte California hozzátéve, hogy nem állt szándékában semmiféle gondot okozni Salingernek.
    
A 16 esztendős kamasz, Holden Caufield útkereséséről szóló
Zabhegyező alkotója soha nem engedélyezte, hogy regényét bármilyen formában feldolgozzák. Még a filmváltozatra ácsingózó Steven Spielbergnek is nemet mondott és a BBC-től is megtagadta a tévéprodukció elkészítésének jogát.
    
A Zabhegyező a mai napig toplistás az Amazon.com online könyváruház kínálatában: népszerűbb olvasmány a divatos A Da Vinci-kódnál vagy a Harry Potter és a bölcsek kövénél, de a Ne bántsátok a feketerigót! forgalmát is felülmúlja.
    
A visszavonultan élő Salingernek nem először kell bíróságon védenie jogait: 1982-ben sikerült letiltania egy fiktív interjút, amiről szerzője azt állította, hogy vele készült. Öt évvel később egy felhatalmazása nélkül összeállított életrajzát támadta meg, mert a szerző, Ian Hamilton nem publikált leveleiből idézett benne. A bíróság Salinger javára döntött, így a kiadásból el kellett távolítani a leveleket.
    
A Hatvan évvel később főhőse a 76 esztendős C. úr, aki megszökik az idősek otthonából. A munkát California a Zabhegyező írójának ajánlotta, s maga Salinger is feltűnik benne. A kötet a tervek szerint nyáron jelenik meg Angliában és ősszel az Egyesült Államokban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Mozart in the Jungle
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés