bezár
 

art&design

2009. 06. 04.
Kiállítás Latinovits Zoltán tiszteletére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Latinovits Zoltán otthon és a színpadon fotókon, filmen, színészbulin nótázva - mindez látható és hallható azon a kiállításon, amely Gyászunk a színészkirályért címmel nyílik csütörtökön Budapesten, a Várnegyed Galériában.
Szigethy Gábor irodalomtörténész - aki a tárlatot megnyitja - elmondta, hogy a kiállítás címe Latinovits Zoltán (1931-1976) halálának napjára, június 4-re utal. A Budavári Önkormányzat szervezésében, az általuk fönntartott galériában ő és a felesége, Gábor Júlia - aki Ruttkai Éva lánya - saját gyűjteményét állítja ki - árulta el az irodalomtörténész.
    
Teljes egészében látható lesz a tárlaton Keleti Éva fotóművész 1971-ben készített sorozata, amelyet a színészpár, Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva otthonában készített. Ezekből a fényképekből eddig csak néhány darabot ismerhetett a közönség, de most összesen 20 fotó - 18 fekete-fehér kép és két, színes diáról készült, 70-szer 100 centiméteres nagyítás - lesz látható a galériában.
    
Ezenkívül sok film- és színházi kép lesz a falakon, valamint Szigethy Gábor Sírás után: Latinovits című dokumentumfilmjét is levetítik. A színészkirály hangja is hallható lesz magnetofonról, amint egy színészbulin nótázik: a "Fizetek, Főúr! Volt egy feketém" című Seress Rezső-sanzont énekli.
    
Különlegesség lesz az az ikon, amelyet Latinovits saját rendezéséhez, Gorkij Kispolgárok című darabjához maga festett 1973-ban Veszprémben, Molnár Péter díszlettervezővel közösen. Az ikon mellett az előadás hangfelvételéből is lehet majd hallani részleteket.
    
A Vígszínház 1971-es Pirandello IV. Henrik című előadásának díszletelemét, egy festményt is kiállítanak, Latinovits mint IV. Henrik látható a képen.
    
Latinovits Zoltán Halálának napja egybeesik Trianon napjával, ezért kiállítják azt a menükártyát is, amelyre 1970-ben a San Sebastian-i filmfesztiválon magyarázatképpen lerajzolta Magyarország megcsonkítását. A filmmustrán az Utazás a koponyám körül című filmben nyújtott teljesítményéért megkapta a legjobb férfialakítás díját.
    
Szigethy Gábor megemlítette, hogy Latinovits Zoltán építészhallgató korából származó jegyzetfüzetét, amely nyílászáró tervrajzait tartalmazza, szintén kiállítják.
    
A Latinovits-kiállítás július 11-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés