bezár
 

art&design

2009. 06. 06.
Szilárd Klára sivatagi témájú képei Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szilárd Klára képzőművész sivatagi festményeit és A sivatag című, háromnyelvű - francia, magyar és angol - kötetét mutatják be szombaton az ünnepi könyvhét keretében Szentendrén, a Léna Művészeti Szalonban.
Szilárd Klára 43 évig élt és dolgozott Izraelben, ahol beleszeretett a kősivatagba, amely nagyrészt amorf kövekből áll. Ahogy elmondta, nagyon sokszor 7-8 napos csoportos túrát tett terepjárón képzett vezetőkkel, így beutazta szinte az egész Sínai-félszigetet és a sivatag szerelmese lett, pedig a sivatag rendkívül veszélyes, tele van sárga skorpióval, nagy az eltévedés és a vízhiány miatti kiszáradás veszélye. Arra a kérdésre, hogy ezek tudatában miért vállalta az utakat, azt mondta, hogy "az imádat legyőzi a félelmet."
    
"A sziklasivatag tele van olyan formákkal, amelyekbe az ember sok mindent beleképzelhet és fantasztikus színekben játszik" - mondta a művésznő. Homokdűnés sivatagban is járt és festette is, de
Izraelben főleg kősivatag van. Alkotói módszeréről elmondta, hogy a helyszínen ceruzavázlatokat készített, majd otthon a műteremben olajjal vászonra festette a képeket.
    
A szentendrei régi művésztelepen található kis galériában kilenc sivatagi témájú alkotása lesz látható június 21-ig.
    
Szombaton a galériában bemutatják Szilárd Klára A sivatag című kiadványát, amelyet Franciaországban adtak ki francia, magyar és angol nyelven. Lovag Zsuzsa régész, művészettörténész ismerteti a kötetet, amelynek bevezető szövegét Nicole Lamothe francia műkritikus írta.
    
Lovag Zsuzsa elmondta, hogy a könyvben 40 kősivatagi tájképet talál az olvasó a művész izraeli korszakából. Emlékeztetett rá hogy Szilárd Klára közben sokat dolgozott Párizsban is, s így képein a sivatagi sziklák közül kinőnek a párizsi házak, a száraz, töredezett talajból pedig a párizsi kandeláberek. Szürrealista, sokszínű képeket lát az érdeklődő - tette hozzá.
   
A művészettörténész megjegyezte, hogy két ceruzarajz is található a kötetben, ezek Szilárd Klára újabb törekvéseit jelzik, nevezetesen, hogy a sivatag kövei közül kezek, lábak nyúlnak ki, az egyik címe Tiltakozás, a másiké Lábnyomok.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés