bezár
 

art&design

2009. 06. 07.
Andrássy-tárlat Gödöllőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarországon első ízben állítanak emléket időszaki kiállítással Gróf Andrássy Gyulának, a "lángoló zseninek"; a különleges festményekben, iratokban és személyes tárgyakban bővelkedő tárlat a Gödöllői Királyi Kastély pénteken kezdődő "koronázási hétvégéjébe" illeszkedik és szeptember végéig látogatható.
Holub Katalin, a kastély szóvivője elmondta: a gödöllői Grassalkovich-kastély éppen 142 évvel ezelőtt, 1867. június 8-án koronázási ajándékként került Erzsébet királyné és I. Ferenc József használatába. Erre az eseményre emlékeznek minden évben a koronázási szertartás felelevenítésével, ingyenes családi programokkal.
    
Idén egy különleges időszaki kiállítás teszi még nívósabbá a háromnapos rendezvényt: a kastély az Erzsébet királynéhoz baráti szállal kötődő lelkes hazafinak, európai politikusnak és elbűvölő magánembernek, Gróf Andrássy Gyulának állít emléket. A tárlatot a gödöllői kastély múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen, a szlovákiai Betlér Andrássy kastélymúzeum segítségével rendezi, de számos magyar, illetve osztrák gyűjtemény is kölcsönzött tárgyakat.
    
A kiállítás különleges, eddig sehol nem látott darabjai közé tartozik egyebek mellett Dubufe, a párizsi előkelő társaság portréfestőjének képei Andrássyról és ifjú nejéről, Kendeffy Katinkáról, de megtekinthető az Andrássy család számos porcelán és ezüst tárgya, emellett kitüntetések, iratanyagok, egykori személyes levelek is a vitrinekbe kerültek.
    
A koronázási hétvége szombati programjai közül a 10 órakor kezdődő ünnepélyes díszőrség váltás, az Erzsébet királyné- hasonmással, Szabó Dórával találkozás, a kastélyparki lovas bemutató és a gróf Andrássyról szóló ismeretterjesztő előadások érdemelnek külön figyelmet.
   
Vasárnap a Budapesti Történeti Múzeum koronázási játszóháza várja a gyerekeket, a nagyobbak íjászversenyen mérkőzhetnek egymással. Filmklub, operettgála, kézműves vásár, hintózási és lovaglási lehetőség is lesz.
    
Szombaton és vasárnap ingyenes buszjárat indul délelőtt fél tízkor a Hősök teréről Gödöllőre, ami mindkét napon délután hatkor viszi vissza az utasokat Budapestre.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés