bezár
 

art&design

2009. 06. 08.
XV. Országos Aktfotó-kiállítás Szentesen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az aktfotó lényege, hogy a legművészibb módon mutassa be a mezítelen test természetes szépségét – árulta el a vasárnap nyíló XV. Országos Aktfotó-kiállítás kapcsán a rendező Szentesi Fotókör vezetője
Nagy István a rendezvényről elmondta: több mint nyolcvan fényképész, csaknem ötszáz alkotásából választották ki azt a kilencvenet, melyet június 27-ig láthat a közönség. A fotók számtalan technikával készültek: vannak normál fekete-fehér-, és színes nagyítások, de érdekes módon az alkotók nem használták ki a digitális lehetőségeket, így sok egyedi-, kézi eljárással készült kép látható. Magyarországon ez az egyetlen ilyen jellegű tematikus kiállítás, melyet 1983 óta folyamatosan, kétévente megrendeznek. Kezdetben számtalan engedélyhez kötötték a tárlat megnyitását, de már akkor is rendkívül népszerű volt, és a szentesi kiállítást követően minden alkalommal több helyen is bemutatták az anyagot az országban.
    
Nagy István hangsúlyozta: a mai világban akár az interneten is nagyon sok akt jellegű képet látni, de a szentesi tárlat a test esztétikus megjelenítése miatt a művészi értékben kiemelkedő. Ezt bizonyítja, hogy a városban számtalan iskolai csoport is látogatja a kiállítást, miután a meztelen emberi test formáinak tanulmányozására tökéletes fotókat láthatnak. A cél, hogy ne csak a most terjedő erotikus ábrázolások kapjanak teret, hanem a művészi megfogalmazások is. A fotók közt vannak olyanok, amelyek csak test részleteket mutatnak be, vannak finom torzók, és különböző környezetben megjelenített teljes alakos munkák is. A tárlaton megmutatkozik a 2009-es év akt-fotózási trendje.
    
Általában férfi fotósok készítenek aktot, kevés a nő a kiállítók közt - árulta el a szakember. Ha valaki aktfotóra gondol, a női akt jut eszébe. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szépséget elsősorban a női testen lehet bemutatni. A férfi akton az erőt, a legyőzhetetlenséget, a tökéletes fizikumot kell megragadni, ami rendkívül bonyolult feladat és emiatt kevesen is vállalkoznak rá.
    
Az évek során több mint ezer képet mutattak be. A tervek szerint az idei aktfotó-kiállítás több helyszínre is utazik majd belföldön és külföldön is, így például látható majd Baján, illetve Sepsiszentgyörgyön is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Julian Fellowes: Downton Abbey
Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés