bezár
 

art&design

2009. 06. 08.
Bezárt a gyomaendrődi nyomdaipari múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bezárt a gyomaendrődi nyomdaipari múzeum Bezárta kapuit Magyarország és Közép-Európa egyetlen nyomdaipari múzeuma Gyomaendrődön - írta a Békés Megyei Hírlap hétfőn.
A múzeum 1970-ben nyílt meg Kner Imre egykori szülőházában. Itt őrzik azokat a relikviákat, melyek betekintést engednek a gyomai tipográfia történetébe az 1882-es alapítástól kezdve napjainkig. Évszázados papírvágó gépek, régi báli meghívók, könyvdíszek kalauzolják vissza a látogatókat a nyomdászat hőskorába.
    
A múzeum tulajdonosa, a Gyomai Kner Nyomda Zrt. gazdasági okokkal magyarázta a bezárást. Mint Fazekas Péter, a cég vezérigazgatója elmondta, a válság náluk is érezteti hatását, ezért nem létszámcsökkentéssel takarékoskodnak, hanem azokat a tevékenységeket építik le, amelyek nem tartoznak szorosan a termeléshez.
    
A nyomdaipari társaság mindazonáltal nem kívánja megszüntetni a múzeumot, keresik azt a megoldást, amellyel hosszú távon is biztosítani lehet az intézmény működését. Ebben számítanak a város és az idegenforgalomban érdekelt szervezetek támogatására.
    
Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere szerint fontos a múzeum, ezért felajánlották a társaságnak, hogy biztosítják a nyitva tartáshoz szükséges személyi feltételeket, azaz önkormányzati alkalmazásba veszik a múzeum vezetőjét. A részvénytársaság ezt azonban nem fogadta el, azt kérték, hogy évi hatmillió forinttal járuljon hozzá az önkormányzat a fenntartáshoz. Ezt viszont nem tartja megfelelő megoldásnak a város első embere, de a tárgyalásokat mindenképpen folytatni kívánják - olvasható a Békés Megyei Hírlap hétfői számában.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés