bezár
 

art&design

2009. 06. 11.
Vera Muhina szobra visszakerül a helyére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vera Muhina Munkás és kolhozparasztnő című világhírű szobra még idén visszakerül korábbi helyére, de új, 36 méter magas talapzaton - jelentette be Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere azzal, hogy utasítást adott: december 5-re a szobornak állnia kell.
Luzskov, aki viszonylag rövid időközönként újságírókkal egy buszban bejárja a főváros egyes részeit, a legutóbbi ilyen bejáráson elmondta: a posztamenséről öt éve leemelt szobor restaurálása befejeződött. Nem csupán a külső lemezeket újították fel, hanem a belső tartó konstrukciót is, és a szobor felszínét a Roszatom állami bizottság által rendelkezésre bocsátott, különleges anyaggal vonták be, amely lehetővé teszi, hogy akár száz évet is kibírjon újabb restaurálás nélkül.
    
Luzskov egyben elmondta: felépítik annak a talapzatnak a pontos mását, amelyen a szobornak és alkotójának világhírt hozó 1937-es párizsi világkiállításon látható volt az alkotás.
    
A 34,5 méter magas talapzatot és rajta a 24 méter magas szobrot az egykori Öszszövetségi Népgazdasági Eredmények kiállítása (VDNH) területére kerül vissza, ahol felállították, amikor Párizsból visszaérkezett. Akkor azonban mindössze tíz méteres talapzatot építettek hozzá, amely az alkotó szerint elvette a teret a szobortól.
    
A pontos helye a 70. pavilonnal szemben lesz, noha korábban szó volt arról, hogy egy kereskedelmi létesítmény tetején áll majd, aztán az a hír járta, hogy egy parkolóház tetejére kerül. Luzskov most azt is mondta, Muhina műveinek szentelt múzeum lesz az építményben.
    
A restaurálás öt éve alatt egyébként 250 millió rubelt költöttek a szoborra és a munkálatokra.
    
A munkásosztály és a parasztság összefogását jelképező, lendületes kompozíció két alakja sarlót és kalapácsot - a szovjet hatalom jelképét - emeli magasba, s első sorban a Moszfilm stúdió minden szovjet film elején látható jelképeként vált ismertté.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés