bezár
 

art&design

2009. 06. 13.
Svájci művészek kiállítása nyílik a szlovákiai Somorján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történetek címmel négy svájci képzőművész – Liliane Csuka, Maria Eitle-Vozar, Paolo Rossi és Margrit Schärli – közös kiállítása nyílik szombaton a somorjai zsinagógában, az At Home Galleryben.
A galériában már többször önállóan kiállított Liliane Csuka három képzőművész pályatársát kérte fel a mostani közös tárlatra - írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.
    
A kassai származású Maria Eitle-Vozar, valamint Paolo Rossi és Margrit Schärli tavaly "előlátogatáson" járt Somorján, hogy megismerkedjenek a zsinagógával, ihletet merítsen a helyből, a környezetből, és megtalálja a közös nevezőt, amely valamennyiük alkotását összefogja. Amint az a kiállítás koncepciójának összefoglalójában olvasható, látogatásuk során szembesültek a zsinagóga fájdalmas múltjával, másrészt azzal az élénk kulturális élettel, amely annak köszönhető, hogy a vallási építmény másfél évtizede magángalériaként működik.
    
Paolo Rossit ottjártakor az apró kerek Duna-kavicsok ihlették meg, amelyeket a víz hoz, sodor magával, és valamiképpen szintén a történelmet, a múló időt jelképezik. A művész ezekből a kavicsokból alkotta meg a maga betűit és szavait, amelyek a múltról mesélnek, és e kavicsokból olyan szófolyamot készített, amely a közelben kanyargó folyót – a több országot átszelő, különböző nemzeteket és kultúrákat összekötő Dunát – is jelképezi.
    
Margrit Schärli egy hosszú, mintegy 200 méteres papírgyöngyfüzért készített, ennek darabjait merített papírból házilag készített félgömbökből fűzte össze, csaknem öt évnyi munkával. Nyersanyagként újságokat, magánleveleket, skiccfüzeteket és irodapapírt használt fel. A hosszú lánc – a papírgyöngyökön itt-ott felsejlő betűkkel – azokat az eseményeket jelképezheti, amelyek a zsinagógában történtek, a múlttól egészen napjainkig, illetve minden egyes félgömb egy-egy embert is szimbolizál, akinek valamilyen módon köze volt vagy van a zsinagógához.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés