bezár
 

art&design

2009. 06. 13.
Pekingi aranyak a szegedi Móra-múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pekingben szerzett aranyérmeket és olimpiai relikviákat láthat a közönség azon a kiállításon, amely pénteken nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
A tavaly augusztusi játékokon szerzett három magyar aranyérem mindegyikének van Csongrád megyei vonatkozása: Vajda Attila szeged-szőregi lakos, a Kovács Katalinnal párban olimpiát nyert Janics Natasa is a Tisza-parti városban él, s a mindeddig a szegedi pólósokat erősítő Varga Tamás Pekingben is tagja volt a Kemény Dénes irányította vízilabda-válogatottnak – mondta Medgyesi Konstantin a múzeum sajtóreferense.
    
A szegedi közgyűjtemény szakemberei úgy gondolták, egy esztendővel a pekingi ötkarikás versenyek után immáron a múzeumban van a helyük a szegedi kötődésű aranyérmeknek, relikviáknak. Az érintettek egy bő hónapra adták kölcsön a múzeumnak a féltve őrzött büszkeségeket, így azok július 19-ig tekinthetők meg a kamara-kiállításon.
    
A tárlaton az olimpiai aranyakon túl megszemlélhetik a sportszerető érdeklődők azt a fényképezőgépet, amellyel Janics Natasa megörökítette a pekingi hétköznapokat, de része a kollekciónak a háromszoros olimpiai bajnok negatív dopping tesztjét tanúsító jelvény és a versenyek ideje alatt használt Natasa-zokni is. Látható a Vajda Attila által 2008-ben elnyert „Év Sportolója” díj, a kenus nemzetiszínű fejpántja, s Kovács Katalin Pekingben viselt kajakos ujjatlan dressze is.
    
A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin a megnyitó előtt elmondta, reméli, hogy a közönség szeretettel és érdeklődéssel fogadja az olimpiai érmeket és relikviákat. Ahogy a versenyzők büszkék teljesítményükre, az általuk elért eredményekre, úgy az embereket is büszkeséggel töltheti el a sportolók sikere.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés