bezár
 

art&design

2009. 06. 13.
Az Entropa Prágában - cenzúrázatlanul
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cenzúrázatlanul nyitották meg pénteken Prágában a nagyközönség előtt az Entropa című kortárs tárlatot, amelyet Brüsszelben annak idején Bulgária kérésére részben letakartak.
David Cerny cseh alkotóművész szatirikus művét, amellyel a 27 tagországról kialakult sztereotípiákat akarta kifigurázni, a prágai Dox magángaléria udvarán állították fel, eredeti formájában, a guggolós illemhelyként ábrázolt Bulgáriával, a sztrájkoló Franciaországgal és a labdájukkal maszturbáló labdarúgókkal futballpályaként bemutatott Olaszországgal egyetemben.
    
A tárlat Brüsszeli kiállításakor Bulgária ragaszkodott ahhoz, hogy az őt ábrázoló modult fekete vászonnal takarják le, Szlovákia tiltakozott amiatt, hogy magyar nemzetiszínű szalaggal átkötött szalámiként ábrázolják, Václav Klaus cseh elnök pedig bírálta az euroszkeptikus és környezetvédő-ellenes megjegyzéseket is tartalmazó mű "sértő és kétértelmű" üzeneteit.
    
Elődje, Václav Havel viszont megjelent az alkotó oldalán a csütörtök esti prágai megnyitó ünnepségen. - "A sokkolás és misztifikálás a modern, poszt-modern és poszt-poszt-modern művészet része" - mondta Havel.
    
David Cerny korábban úgy mutatta be az Entropát, mint 26 - a kiállítási katalógusban fiktív nevekkel és életrajzokkal szereplő - európai művész kollektív alkotását.
    
"Egy másik tévhitet is el akarok oszlatni. Az Entropát nem David Cerny készítette, hanem Jirí Paroubek és én, hogy ártsunk a kormánynak" - viccelődött a volt cseh államfő csütörtök este.
    
Jirí Paroubek, a szociáldemokrata párt elnöke idézte elő az Entropát a cseh EU-elnökség félévében megrendelő Mirek Topolánek vezette liberális kormány megbuktatását, amely márciusban kényszerült lemondásra az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány megszavazása után.
    
A művész az új cseh kormány ellen tiltakozva vitette át Brüsszelből Prágába a tárlatot a cseh elnökség határidejének lejárta - június 30. - előtt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés