bezár
 

art&design

2009. 06. 13.
Visszatérnek a bányarémek Salgótarjánba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére hirdetett meg művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata.
Az alkotói képzelet segítségével játékos, ötletes formában idéznék meg a Palócföld bányáiban dolgozó bányászok hiedelemvilágát - mondta a pályázat céljáról Gyurkó Péter, a városháza sajtóreferense.
    
Az irodalmi források arról tanúskodnak, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az itt élő bányamunkások még hittek különös lényekben, beszéltek a bányákban felbukkanó titokzatos vizes emberről, a törpéről, valamint különös és megmagyarázhatatlan jelenségekről, a palócok hiedelemvilágában még élt a morkoláb, a gyerekeket ijesztgető kókó és a zsákos ember - tette hozzá.
    
Az alkotóknak azt kell kitalálniuk, elképzelniük, hogyan nézhettek ki ezek a rémek, mit láttak az emberek, amikor látni vélték őket a sötétben, vagy amikor a tárnák homályában beszéltek róluk.
    
A pályázatot három korcsoportban hirdették meg 14-től 22 éves korig, a jelentkezők technikai kötöttségek nélkül készíthetik el az alkotásaikat, lehet az akár szobor vagy film is.
    
A díjakat szeptemberben a Bányász Fesztivál kiállítás megnyitóján adják át a nyerteseknek.
   
A kelet-nógrádi medence ipartörténeti emlékeinek hasznosításáról 2006-ban készített tanulmányt a Nógrád Megyei Területfejlesztési Ügynökség Kht., a megvalósításra mindmáig nem sikerült pénzt szerezni. Egyik javasolt projektjük a "Múltidéző utazás" volt. Tíz-30 méter mélységben, egy 620 méteres vágatban tervezték el Salgótarján múltjának megismertetését.
    
Ebben külön részt alkotott a Legendárium, a föld alatti titkok világa, ahol a látogatók a bányász mondavilág figuráival találkozhatnának. Így Prokoppal (Szent Propokot a nógrádi területeken július 8-án ünnepelték, mint az első bányászt, a bánya és a kőszén felfedezőjét), valamint a lidérccel, a bányaszellemekkel, köztük az óriással, a bányatörpével, a vizes és tüzes emberekkel, és a hozzájuk kötődő mondákkal.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés