bezár
 

art&design

2009. 06. 16.
Tizenöt könyvkocka a túltermelés és az elavulás jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A könyvtúltermelésre és az elavult könyvek elhelyezési problémáira hívja fel a figyelmet az 15 könyvkocka, amelyet az ország különböző pontjain helyeznek el a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) munkatársai; a "szobrokra" pályázni lehetett, az elbírálás a múlt héten ért véget.
Több mint kétszer annyian szerettek volna kiállítani egy-egy könyvkockát, mint ahányról dönthettünk - mondta Tamási Miklós, a projekt tervezője.
    
A különleges eljárással készült installációkra május 30-ig lehetett pályázni; elsősorban olyan civil szervezetek, közintézmények, programszervezők jelentkezéseit várta az OSA Archívum, amelyek programkínálatában szerepel az olvasás és a könyvkultúra is.
    
A mintegy negyven pályázó közül a Néprajzi Múzeum, a Györkönyi Könyvtár, a csongrádi Batsányi János Gimnázium, a Miskolci Egyetem könyvtára, levéltára és múzeuma, a Corvinus Egyetem Központi Könyvtára, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár, a budapesti Carl Rogers Iskola, a Debreceni Egyetemi Könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, a Holokauszt Dokumentációs Központ, a vajdasági Topolyai Népkönyvtár, a Hungarofest Kht., valamint a Berzsenyi Dániel Gimnázium dolgozatát választotta ki a szakmai zsűri. Mint Tamási Miklós elmondta, akik most nem kaphattak könyvkockát, azok jövőre is pályázhatnak, hiszen a tervek szerint minden évben kiállítják az installációkat.
    
"Azt szerettem volna, hogy a közbeszéd tárgya legyen a könyvtúltermelés és a selejtezésre ítélt könyvek sorsa, mert egyre égetőbb probléma, mihez kezdenek a könyvtárak az évente megjelenő 14 ezer új címmel" - mondta a projekt tervezője. Tamási Miklós szerint érthetetlenek azok a vélemények, amelyekben a "könyvégetéshez" hasonlítják a művészeti eljárást. Megjegyezte: nem érti, miért kifogásolják egyesek, hogy újrahasznosítják a kidobásra ítélt könyveket, "hiszen így legalább nem a szemétdombra kerülnek".
    
A felhasznált kiadványok a Szabad Európa Rádió Könyvtárától örökölt mintegy 100 ezer kötetből kerültek ki, ezek tartalma mára elavult, és emiatt senkinek sem kellenek. Mindezt bizonyítja, hogy a gyűjtemény jelentős részét 2007 nyarán, egy nyilvános rendezvény során a közönség szabadon elvihette. A megmaradt 20 ezer kötet néhány száz példányát használta fel a tervező a projekt megvalósításához.
    
A projekt további sorsa azon is múlik, milyen állapotban kerülnek vissza hozzájuk a poliésztergyantából és könyvekből készült köztéri tárgyak.
    
Egy-egy "szobor" előállítási ára 140-150 ezer forint körül mozog, mivel a speciális eljárás során a hidegháborús korszak politika- és gazdaságtörténeti kiadványait plexire hasonlító műanyaggal öntötték ki. A kocka össztömege mintegy 60 kilogramm, így szinte mozdíthatatlan, viszont állja az időjárási viszontagságokat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Jon Watts: Pókember: Idegeben
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés