bezár
 

art&design

2009. 06. 17.
Zsolnay kerámia- és porcelánkiállítás Fellbachban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Zsolnay Gyár kerámiáiból és porcelánjaiból nyílik kiállítás Fellbachban Zsolnay - múlt, jelen, jövő címmel csütörtökön a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű rendezvénysorozat nyitányaként.
 A Stuttgarti Magyar Intézet a Pécs kultúráját bemutató tavaly novemberi eseménysorozat után csütörtöktől július 9-ig kiállításokat, komoly- és könnyűzenei koncertet szervez a dél-dunántúli város megismertetésére Baden-Württemberg tartományban - mondta el Gaál Tekla, az intézet munkatársa.
    
A kulturális seregszemle nyitóeseménye Pécs testvérvárosában, Fellbachban lesz. Zsolnay - múlt, jelen, jövő címmel nyílik nagy kiállítás a 156 éves Zsolnay-gyár antik és modern anyagából - tette hozzá.
    
Mint azt Komor István, a tárlat kurátora, a Zsolnay Örökségkezelő Kht. igazgatója elmondta, a három részből álló kiállításon a történeti anyag 40 darab dísztárgyból áll, ezek az alkotások az 1900-as évek elejéről, a gyár legjobb korszakából valók, különböző technikával, köztük eozinnal és színes festéssel készültek, és a pécsi Art Deco Galéria, illetve Faragó László magángyűjteményéből származnak.
    
A manufaktúra jelenlegi munkásságát a most futó szériából, dísztárgyakból és készletekből válogatott anyag mutatja be. A gyár jövendő termékeiből pedig egy pécsi kortárs művészeti szimpózium darabjai adnak ízelítőt. Ezek a porcelánok és kerámiák Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festő, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrász és Gellér B. István képzőművész alkotásai.
    
Pinczehelyi Sándor vázákat, tárgyakat készített és saját, kedvelt motívumaival, hallal, önportréjával és felesége, Vicus arcképével díszítette őket. Gellér B. István hétdarabos sorozatot csinált Törvénygúla címmel és egyedi eozinmázat rakott rá, Totem-figura sorozata tíz darabból áll és ugyancsak egyedi eozinmázzal díszített. Pál Zoltán nagy méretű organikus és geometrikus szobrokat készített, eozinnal, valamint fényes és matt mázzal vonta be őket, és csinált három fajta, Braille írásjelekkel dekorált tárgyat is - részletezte a kurátor.
    
A Zsolnay - múlt, jelen, jövő című tárlatot a fellbachi Városházán, működő térben kell megrendezni, ami nem kis feladat, ezért a munkát belsőépítész is segíti - jegyezte meg Komor István.
    
A Stuttgart közeli városban a Zsolnay-tárlat augusztus 5-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés