bezár
 

art&design

2009. 06. 18.
Múzeumok éjszakája - Hetérák és kurtizánok az orvostörténeti múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hetérákról, kurtizánokról és éjszakai pillangókról esik szó a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban szombaton, a Múzeumok éjszakáján; az érdeklődők ókori és középkori szerelmi történeteket hallhatnak, és megismerhetik a pesti örömlányok életét a XIX-XX. század fordulóján.
"Az emberiség évezredek óta él együtt a prostitúcióval, de koronként változtak a szexuális szokások, így más és más volt az örömlányok társadalmi szerepe. Egészen más volt az ókori Athénban egy hetéra rangja, és más a kurtizán szerepe a reneszánsz korában, megint más egy örömlány helyzete a XIX. századi Magyarországon. E kérdéskör sokszínűségét szeretné bemutatni a Semmelweis Orvostudományi Múzeum a Múzeumok éjszakáján a három tervezett előadás keretében" - mondta Varga Benedek, a múzeum igazgatója az MTI-nek; az orvostörténész előadásában Veronica Franco velencei kurtizán életéről beszél szombaton.
    
Ismertetése szerint Veronica Franco nem csak híres kurtizán volt a XVI. századi Velencében, hanem társadalmi reformer is, aki elsőként kezdeményezte lányárvaházak létrehozását.
   
 "Ez egy nagyon komoly társadalmi reform volt, mivel sok fiatal lányt prostitúcióra kényszerített a saját családja. Veronica Francót az foglalkoztatta, hogyan kerülhetik el ezt a sorsot a lányok, különösen az árván maradottak" - magyarázta Varga Benedek.
    
Mint kifejtette, Veronica Franco elképzelései megvalósultak, tevékenységének hatására állami ellenőrzés alá került a prostitúció Velencében.
   
 "Emellett egészen jó költőnő volt, és igen színes egyéniség" - emelte ki Varga Benedek. Mint mondta, Veronica Franco sorsát jeleníti meg a Velencei kurtizán című amerikai film, amelynek alapjául egy komoly történeti tanulmány szolgált.
    
A múzeumigazgató a Múzeumok éjszakájának másik két előadásáról is beszélt.
    
Németh György, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzora egy athéni örömlány kalandos életútjáról beszél majd.
   
 "Az ókori Athénben, ahol a nő szerepét kizárólag az otthonra, a családra korlátozták, a hetérák nem egyszerű prostituáltak voltak. Műveltek voltak, társai a férfiaknak" - mondta az igazgató.
    
Császtvay Tünde irodalomtörténész az "éjjeli lepkevadászatról" beszél; az idei könyvfesztiválra jelent meg Bordélyvilág a történeti Magyarországon című könyve.
    
"A könyv arról szól, miként nézett ki a budapesti prostitúció a XIX. század végén, a XX. század elején. A prostitúció szokatlan volt a város életében, hirtelen megszaporodtak az örömlányok. Ugyanez a folyamat játszódott le korábban Bécsben, valószínűleg a jelenség a metropolisszá válás velejárója volt" - fejtette ki Varga Benedek. Hozzátette: hirtelen megnőtt Budapest népessége, és igen gyorsan, mindössze 20-25 év alatt épül ki a város belső része. A fejlesztés sok munkást igényelt, akik nem mindig családostul érkeztek a székesfővárosba.
    
"A történelmi igényességgel megírt könyv szerzője hihetetlenül gazdag anyagot válogatott össze, fantasztikusan jók az irodalmi példái, amelyek találóan jellemzik az adott kort" - hangsúlyozta az orvostörténész.
    
A látogatók megtekinthetik az "Eleven tanulság. A korbonctantól a patológiáig" című időszaki kiállítást is.
   
"Ez egy orvostörténeti tárlat, amely azt vizsgálja, mikor és hogyan kezdik az orvosok a szervi elváltozásokat a betegségekhez kötni. Ezeket az elváltozásokat először a szerveken vették észre, majd a szövetek, később a sejtek szintjén konstatálták a patológiát. A fejlődési folyamat 120 éves periódust ölel át. A tárlat arra világít rá, hogy a patológia nem pusztán a boncolást jelenti, hanem rengeteg szövettani mikroszkópos vizsgálattal is jár. Jelenleg ez húzóágazata a gyógyításnak, nem csupán kései megállapítása annak, hogy a beteg miben halt meg" - összegezte Varga Benedek, aki érdekességként kiemelte azt az eredeti XIX. századi boncasztalt, amely a Rókusból került a múzeumba, és amelyen Semmelweis Ignác dolgozott.
    
A múzeum kertjében szerelmi bájitalok és vágykeltő afrodiziákumok kóstolgatására csábítják majd a látogatókat, a rendezvényt sejtelmes arab zene kíséri.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Ari Aster: Fehér éjszakák
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés