bezár
 

art&design

2009. 06. 19.
Kiállítás a hamis mítoszok eloszlatására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az iszlám világai Aga Kán gyűjteményében címmel szeptember 6-ig nyitva tartó kiállítás látható a madridi Caixa Forumban.
Geopolitikai szakértők szerint a Nyugat és a Kelet közötti összeütközések talán azért is vannak, mert nem kevés hamis mítosz kering az iszlámról a keresztény világban - mondta a spanyol királyi pár jelenlétében tartott megnyitón Luis Monreal, az Aga Khan Trust For Culture igazgatója. Ezt az emberbaráti alapítványt maga IV. Aga Kán herceg, az izmaeliták imámja hozta létre.
    
A kiállított 190 tárgy a muzulmánok 1400 éves történetét mutatja be, és tanúskodik arról, hogy hamis az a hiedelem, amely szerint az iszlám világ monolitikus. „Etnikai és nyelvi szempontból nagyon is sokféle. A muzulmánok jelentős része számára az arab ugyanolyan ismeretlen nyelv, mint a spanyoloknak a latin” - jegyezte meg Monreal.
    
A kiállítás kéziratai, miniatúrái azt is cáfolják, hogy az iszlám tiltja az ember- és az állatábrázolást. Ez ugyanis csak vallási jellegű épületekre, tárgyakra vonatkozik.
    
Az El País spanyol napilap tudósítása szerint a bemutatott tárgyak közül kiemelkedik egy Toledóban készített asztrolábium, amelyen - a három kultúra együttélését példázva - arab, héber és latin feliratok vannak, egy XII. századi, a Góbi-sivatagban talált tunika és egy teljes Korán, amelyet mikroszkopikus betűkkel írtak vászonra.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés