bezár
 

art&design

2009. 06. 19.
Emlékmű a budapesti kitelepítetteknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapestről 1951-ben kitelepített családokra és az őket Mikófalván befogadó családokra emlékezve állítanak emlékoszlopot vasárnap a Heves megyei településen - mondta Haidekker Andrea, az emlékoszlop egyik kezdeményezője, egykori kitelepített az MTI-nek csütörtökön.
Budapestről 1951. június 14-én indítottak útnak Mikófalvára 31 kitelepítendő családot (összesen 76 embert), ügyvédet, tanárt, katonatisztet, kereskedőt.
    
A faluban, az akkori viszonyoknak megfelelően a "kuláknak csúfolt" gazdákhoz szállásoltak be minket, egymással akartak minket büntetni - emlékezett Haidekker Andrea. Hozzátette: a befogadó családok nagyon emberségesek, együttérzőek voltak a kitelepítettekkel, és 1953-as eltávozásuk után is megmaradt a jó kapcsolat a családok között.
    
Haidekker Andrea elmondta: egy évvel ezelőtt kezdett hozzá az egykori kitelepítettek, gyerekkori játszópajtások felkutatásához levéltári iratok és a befogadó családok visszaemlékezései alapján. Sikerült mind a 31 kitelepített családot felkutatni, a 76 egykori kitelepítettből már csak tízen élnek, akik akkoriban gyerekként a szüleikkel kerültek Mikófalvára.
    
Elhatároztuk, hogy emléket állítunk a befogadóinknak, akik olyan tisztességesen bántak velünk. Amikor a falu tudomására jutott, mire készülünk, ragaszkodtak hozzá, hogy az emlékművön legyenek rajta a kitelepített családok nevei is, mert ez így kerek - fűzte hozzá.
    
A három méter magas, sötétzöld gránitoszlopot vasárnap avatják fel Mikófalván. Az emlékoszlop felső részén egy honfoglalás kori életfa motívum van, és szerepel rajta mind a befogadó 17 mikófalvi és mind a 31 budapesti család neve.
    
Az emlékoszlop-avatást előkészítők által kiadott háttéranyag emlékeztetett rá: "a kommunista diktatúra a jelenlegi ismereteink szerint 1.194 vidéken és 13.670 Budapesten élő polgári, hazáját szerető értelmiségi családot fosztott meg törvénytelenül az alapvető emberi és állampolgári jogaitól, valamint minden ingó és ingatlan vagyonától."

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés