bezár
 

art&design

2009. 06. 20.
Kiállítás nyílt a veszprémi zsidóság deportálásának évfordulójára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A veszprémi zsidóság életét és a hitközséghez kapcsolódó egykori épületeket bemutató kiállítás nyílt a Veszprém Megyei Levéltárban pénteken a helyi zsidók deportálásának 65. évfordulója alkalmából.
A Fejezetek a veszprémi zsidóság életéből című, augusztus 31-ig látható tárlat a Mesélő házak - mesélő emberek című kötet apropóján készült, s anyaga fényképeket, valamint tervdokumentációkat tartalmaz - mondta az intézmény igazgatója.
    
Hermann István tájékoztatása szerint a fényképeket a Veszprémi Zsidó Hitközség bocsátotta rendelkezésükre, a tervdokumentációk pedig a levéltár gyűjteményéből származnak. A kiállításon megtekinthető többek között az egykori veszprémi zsinagóga bővítési terve is - tette hozzá a megyei levéltár igazgatója.
    
A kiállítás megnyitója része volt annak a megemlékezésnek, amelyet a Veszprém Megyei Levéltár és a Veszprémi Zsidó Hitközség tartott pénteken a veszprémi zsidóság deportálásának 65. évfordulója alkalmából. A rendezvényen levetítették Bárány László Soá napja című dokumentumfilmjét, amely a Bakony és a Balaton-felvidék zsidóságának tragédiájáról szól.
    
A Veszprémi Zsidó Hitközség, valamint a Veszprémi Zsidó Örökség Alapítvány jóvoltából ezt a filmet DVD-n a város oktatási intézményei is megkapják ajándékba tanítási célokra - fűzte hozzá Hermann István.
   
 A megemlékezésen beszélgetést is rendeztek a veszprémi zsidó közösség múltjáról, többek között olyan kötetek kapcsán, melyek szintén ezt a témát dolgozzák fel.
    
Mint azt a kiállítás is bemutatja, Veszprémben két gettó is állt, az egyik a volt zsinagóga területén, a mostani Budapest út 2. szám alatt, a másik pedig a Komakút téren. Ma mindkét helyszínen emléktábla emlékezteti az utódokat a holokauszt zsidó áldozataira.
    
Az egykori veszprémi zsinagógát körülvevő épületekben, illetve a zsidó iskolában mintegy 600 főt zsúfoltak össze 1944-ben, főként gyermekeket, időseket és nőket, a munkaképes korú 18 és 50 év közötti veszprémi férfiakat már korábban munkaszolgálatra vitték. A zsúfoltság miatt maguk a zsidó polgárok kérték, hogy egy részük beköltözhessen a zsinagógába, így annak épülete is ilyen szomorú célt szolgált. Az egykori Komakút téri gettóban pedig a veszprémi, illetve a siófok-enyingi járás mintegy 28 községének zsidó lakosságát helyezték el, a laktanya 26 szobájában csaknem 470 embert zsúfoltak össze - derül ki a korabeli dokumentumokból.
    
Újságcikkekből lehet következtetni arra, hogy a két gettót 1944. június 19-én ürítették ki. A veszprémi zsidókat innen a sárvári gyűjtőtáborba vitték, majd július elején szállították őket Auschwitzba.
    
Veszprém környékről összesen 4106 zsidó ember esett áldozatául a gyilkosságoknak. Többségük a birkenaui gázkamrák egyikébe, majd a krematóriumba került. 170 veszprémi férfi elkerülte a deportálást, őket munkaszolgálatra hívták be, ott szenvedték végig az 1944-1945-ös időszakot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés