bezár
 

art&design

2009. 06. 21.
Emlékmúzeum Chilében a diktatúra áldozatainak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy fogoly levele, egy feljelentő névtelen levél, ellenzéki közlemények az eltűntekről, börtönben készült tárgyak, száműzöttek útlevelei, amely csak "kifelé" érvényesek: ilyen és hasonló tárgyak népesítik be azt a santiagói múzeumot, amelyet novemberben nyitnak meg a Pinochet-diktatúra (1973-1990) áldozatainak emlékére.
"Az emlékezet és az emberi jogok múzeuma" anyagát az egykori áldozatok és hozzátartozóik adományozzák. Az első tárgyakat a napokban vette át Michelle Bachelet chilei államfő, akinek apja a rezsim egyik börtönében halt meg 1974-ben, és annak idejét őt magát is megkínozták.
   
"Senki sem tagadhatja, senki sem teheti semmissé az emberi jogsértések tragikus történetét Chilében. A relikviákkal és az elbeszélésekkel felelevenítjük azt a kort, hogy mindenkinek meglehessen a saját olvasata a múltról, és elgondolkodhasson arról, miként lehet együtt jobbá tenni életünket, hogy soha többé ne következhessen be hasonló tragédia" - jelentette ki az elnök a 17 évig tartó diktatúráról szólva, amelynek több mint 300 halottja és eltűntje volt, és legalább 28 ezer ember szenvedett el kínvallatásokat.
    
Michelle Bachelet maga is a múzeum rendelkezésére bocsátja néhai tábornok apja leveleit, aki az 1973-ban puccsal megdöntött és meggyilkolt Salvador Allende elnök köreihez tartozott. Az akkor egyetemista Michelle-t és anyját 1975-ben börtönözték be a hírhedt santiagói "Villa Grimaldiban", amelyet azóta emlékhellyé alakítottak át.
    
A személyes emlékek mellett plakátok, archív sajtóanyagok, hivatalos jelentések és dokumentumfilmek is felidézik a diktatúra éveit.
    
A johannesburgi apartheid-múzeum és a washingtoni holokauszt-múzeum mintáját követő intézmény, amelynek építését tavaly decemberben kezdték el mintegy 20 millió dolláros költségvetéssel, üvegpalota lesz, hogy minél több legyen benne a fény a sötét évek kontrasztjaként.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés