bezár
 

art&design

2009. 06. 24.
Raktárba kerültek Adolf Hitler dél-csehországi szobrai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Raktárba került a dél-csehországi Hluboká nad Vltavou várkastély parkjának három népszerű és a turisták által gyakran fényképezett szobra, miután közismertté vált, hogy a műalkotások a második világháború idején Adolf Hitler náci vezér személyes gyűjteményének részét képezték.
A Lidové Noviny című lap szerint a szobrok áthelyezéséről a regionális képzőművészeti galéria döntött azután, hogy a közelmúltban megjelent Jirí Kuchar Hitler gyűjteménye Csehországban című könyve, amely részletesen leírja, hogy mely Csehországban található műalkotások kapcsolhatók össze a náci vezérrel. Köztük van három hlubokái szobor is: Az evezős (Hermann Zettlitzer), A magvető (Willy Knapp) és az Afrodité (Wilhelm Wandschneider).
    
"Biztonsági okokból szükség volt a szobrok eltávolítására. A könyv nagy reklámot csapott a parkban álló alkotásoknak, s attól tartottunk, hogy esetleg ellopják őket. A Harmadik Birodalom műalkotásai iránt ugyanis jelenleg nagy az érdeklődés, divatban vannak" - mondta a lapnak Vlastimil Tetiva, a képzőművészeti galéria szakértője.
    
A három népszerű szobor eredetéről már 1989 előtt is viták voltak, de Kuchar könyve bizonyítékokkal támasztotta alá a korábbi sejtéseket. A szerző szerint Hitler ezt a három szobrot 1940-ben Münchenben a kortárs német művészeti kiállításon vette meg összesen 26 600 birodalmi márkáért. Münchenből a szobrokat a Vyssí Brod városban működő cisztercita kolostorba szállították, amely a nácik által Európa-szerte összerabolt műtárgyak gyűjtőhelyéül, ideiglenes raktárául szolgált. A kolostort 1941-ben foglalták el a németek, és a barátokat egyszerűen elűzték onnan.
    
A műtárgyak többsége a birodalmi vezér személyes gyűjteményébe tartozott, és elképzelések szerint az ausztriai Linzbe tervezett Hitler Múzeum alapját képezte volna. A nácik a műtárgyak egy részét Németországba szállították a Vörös Hadsereg elől, a gyűjtemény másik része ellenben Vyssí Brodban maradt, de a háború utáni sorsa máig feltáratlan. Számos műtárgy - mint az említett szobrok is - különféle utón-módon múzeumokba, galériákba, kastélyokba került.
    
A gyűjtemény darabjait állítólag az északi-csehországi Lemberk várkastélyban őrizték, ahonnan azonban a nyolcvanas években nyomtalanul eltűntek. Jirí Kuchar szerint nem kizárt, hogy egyszerűen ellopták őket - vagy legalábbis egy részüket. A rendszerváltás utáni években ugyanis néhány darab külföldi árveréseken bukkant fel.
    
A Hluboká nad Vltavou gótikus várkastély eredete a XIII. századba nyúlik vissza. Az utóbbi mintegy háromszáz évben a neves Schwarzenberg család tulajdonában volt. Mai tulajdonosa Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, aki máig is büszke a Festetics családból származó magyar nagymamájára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés