bezár
 

art&design

2009. 06. 27.
Kalapács alá kerülnek Pim Fortuyn tárgyai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kalapács alá kerülnek szombaton a kelet-hollandiai Nijmegenben a 2002-ben meggyilkolt populista pártvezér, Pim Fortuyn használati tárgyai: egyebek között a gyilkosság után a zsebében talált öngyújtó, töltőtoll és mobiltelefon, a kerékpárja és mintegy hétezer könyve.
"Háromszáz eurós ajánlatokat kaptunk az öngyújtóra, 500 eurót a tollra és 150-et a mobiltelefonra - közölte a hozzávetőleg tízezer használati tárgy árverését szervező Richard Hessink becsüs. - Ez persze csak nosztalgia, nem biztosnak tűnő befektetés. Fortuyn voltaképpen olyan volt, mint egy filmsztár”.
    
A homoszexuális populista pártvezetőt egy állatvédő lőtte le 2002-ben Hilversum egyik utcáján, néhány nappal a parlamenti választás előtt. Halála nagy érzelmi hullámokat kavart Hollandiában.
    
Az eladásra váró holmik között van a papucsa, toalettszekrényének tartalma - hidratáló krém, arclemosó, dezodorok és borotvák - csakúgy, mint az az írógép, amelyen az iszlámellenes beszédeit írta, vagy az előjegyzési naptára, amelyben az utolsó találkozója, egy rádiós interjú szerepel.
    
Faliórája és karórái hat óra hét percet mutatnak: 2002. május 6-án 18 óra 7 perckor gyilkolták meg. Ötvennégy éves volt.
    
Június 12-i megnyitása óta nyolcszázan látogatták meg a tárgyakból rendezett kiállítást, Richard Hessink cégének honlapját pedig 30 ezren keresték fel.
    
A becsüs reméli, hogy az árverés, amelyen képek, fotók, bútorok és 1000 üveg bor is szerepel a kínálatban, 475 ezer eurós bevételt hoz.
    
A végrendelet nélkül elhunyt Pim Fortuyn tulajdonát az a két üzletember bocsátja áruba, aki a gyilkosság után rotterdami házát megvette.
    
Fortuyn néhány bútora és műtárgya iránt múzeumok, a könyvei és az előjegyzési naptárai iránt pedig egyetemek érdeklődnek.
    
Han van den Horst holland történész szerint Pim Fortuyn a közelmúlt történelmének egyik legkarizmatikusabb alakja volt, akit bálványoztak azok a hollandok, akik meg voltak róla győződve, hogy a bevándorlás a munkahelyüket és a kultúrájukat veszélyezteti.
    
Meghallotta az aggodalmaikat és válaszolt rájuk. Megváltóként néztek rá... és mártír lett belőle. Szinte már vallásos léptékek vannak ebben a népszerűségben”- vélte a történész.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés