bezár
 

irodalom

2021. 10. 09.
Pilinszky100 - Változatos programmal folytatódik a rendezvénysorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pilinszky100 - Változatos programmal folytatódik a rendezvénysorozat Változatos programmal, irodalmi beszélgetésekkel, november 26-27-én pedig kétnapos, több generációt megszólító Pilinszky Piknikkel várja az érdeklődőket a Pilinszky100 elnevezésű rendezvénysorozat.

A Pilinszky János születése centenáriumának és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó Pilinszky100 elnevezésű programsorozat januárban indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, Juhász Anna irodalmár szerkesztésében - olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

Mint írják, az első fél évben leginkább beszélgetéseket, videókat, irodalmi utazásokat felsorakoztató centenáriumi megemlékezés szeptembertől rendhagyó irodalomórával, irodalmi sétával, kétheti beszélgetésekkel, egy emlékkönyv kiadásával és november 26-27-én Pilinszky Piknikkel várja az érdeklődőket.

A közleményben kiemelik, hogy a centenárium ezidáig csaknem százezer embert szólított meg programjaival, a szervezők célja, hogy év végégig ez a szám megduplázódjon. A Pilinszky centenáriumi év második félévében olyan alkotók csatlakoznak az előadók, megszólalók sorához, mint Lator László, Ágh István, Földes László Hobo, Márton László, Udvaros Dorottya, Mezey Katalin vagy Zalán Tibor.

A centenárium keretein belül szeptembertől indultak el a kifejezetten a fiatalokat, középiskolásokat megszólító programok, a rendhagyó irodalomórák azzal a céllal, hogy ezeken az irodalomórákon Juhász Anna irodalmár szakmai vezetésével bemutassák és közelebb hozzák az ifjúsághoz a 20. század meghatározó alkotóját.

Ezzel a programmal a fővárosi és vidéki középiskolásokat szeretnék megszólítani, az órákat az iskolákban vagy egyéb budapesti helyszíneken rendezik meg - az érdeklődők a pilinszkyj100@gmail.com címen jelentkezhetnek.

A Pilinszky100 centenáriumi sorozat gerincét a januárban indult kétheti beszélgetések adják. A sorozat alaptétele az, hogy Pilinszky Jánosról gondolkodni annyit tesz, mint a költészetről gondolkodni. Legközelebb október 21-én Petőcz András és Géczi János költő érkezik a PIM dísztermébe. Ezt követően olyan vendégeket hallgathat meg a közönség, mint Mispál Attila, Hafner Zoltán, Győrffy Ákos, Halmosi Sándor, Falcsik Mari, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla és Lővétei Lázár László.

A Pilinszky irodalmi séta is folytatódik az őszi időszakban, a következő alkalom október 16-án lesz, vendégként Makranczi Zalán színművész vesz részt a programon.

A november 26-ára és 27-ére tervezett Pilinszky Piknik egy kétnapos, számos programot felvonultató ünnepség lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A programok között rendhagyó irodalomóra, beszélgetés Pilinszky fotográfiáiról, koncert, könyvbemutató, irodalmi beszélgetés, filmvetítés és felolvasószínház is megtalálható. Olyan programokkal készülnek a szervezők, amelyek élményszerűen mutatják be a 20. század egyik legfontosabb költőjének életművét.

November 26-án, pénteken többek között Bánki Éva, Regős Mátyás, Nagy Lea, Zalán Tibor, Bogyay Katalin, Ugron Zsolna és Lator László méltatják a költő munkásságát. Ezenkívül rendhagyó tárlatvezetést tartanak a Két portré / Mészöly-Pilinszky 100 kiállításon Wirth Imrével, a tárlat kurátorával. Pilinszky-emlékkönyv bemutató is várja a közönséget, a költő fotográfiáiról pedig Bartis Attila és Dobos Tamás beszélget.

November 27-én, a költő születésének 100. évfordulóján Földes László Hobo, Seress Zoltán színművészek előadása várja az érdeklődőket. A filmklubban a Psyché című filmet vetítik, Cserhalmi György és Gelencsér Gábor részvételével. Pátkai Rozina zenésztársaival lép fel, továbbá egy Pilinszky-előadás is szerepel a programok között. Ágh István, Márton László, Mezey Katalin író mellett Udvaros Dorottya és Kovács Ferenc Öcsi egy emlékesttel készül.

A programokról részletesebb információ a PIM és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán található meg.

Négyzetes kép forrása: www.wikimedia.org

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével
irodalom

Valami frappáns cím Valami frappáns cím
Mondatok a csodálkozásról – B) kritika
irodalom

Egy Őrző levele Egy Őrző levele
Csepregi János, Dániel András, Kollár Árpád: Nyuca – bestiárium

Más művészeti ágakról

Ridley Scott: A Gucci-ház
építészet

Kiállítótér egy erődben Kiállítótér egy erődben
Egy látogatásra érdemes új célpont
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés