bezár
 

art&design

2009. 07. 16.
A Levendel-gyűjteményből nyílik kiállítás Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Korányi tüdőkórház egykori orvosa, Levendel László szinte teljes képzőművészeti gyűjteményét láthatják azok, akik ellátogatnak csütörtöktől a szegedi Reök-palotába.
"A tárlaton bemutatjuk azokat a festményeket, grafikákat és szobrokat, melyek tartós letétben a Fővárosi Képtárhoz kerültek, s azoknak az alkotásoknak a többségét is, melyek a családnál maradtak" - mondta az MTI-nek Lorányi Judit, a fővárosi Kiscelli Múzeum művészettörténésze.
    
Levendel Lászlót a II. világháborúban elhurcolták munkaszolgáltra, a bori koncentrációs táborba, túlélte az erőltetett menetet és 1944 végén Baján megszökött, s a már felszabadult Szegedre gyalogolt, ahol beiratkozott az egyetemre. 1951-ben végzett, előbb a Hódmezővásárhely melletti Kútvölgyön, majd 1952-től 1994-es haláláig az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben dolgozott. Itt ismerte meg - többek között Mezei Árpád, az Európai Iskola egyik teoretikusa révén - a képzőművészeti műhely még élő, de szellemileg-egzisztenciálisan ellehetetlenített alkotóit: Anna Margitot, Bálint Endrét, Jakovits Józsefet, aztán Gyarmathy Tihamért, Ország Lilit. Megismerte és megszerette őket, némelyiküket hosszú évekig, évtizedekig gyógyította - közölte a szakember.
    
A Levendel-gyűjtemény a maga nemében egyedülálló, ahogy többen is elnevezték, "szeretet gyűjtemény", mivel a műtárgyak többségét a tüdőgyógyász nem vásárolta, hanem ajándékba kapta az alkotóktól és hozzátartozóiktól. A tárlaton látható anyagban - ahogy a gyűjtemény egészében - nagy súllyal szerepel három művész, Anna Margit, Bálint Endre és Jakovits József. Levendel Lászlónak velük volt a legszorosabb, nagyon mély és baráti kapcsolata - fogalmazott Lorányi Judit.
    
A csaknem kétszáz kiállított műtárgy között szerepelnek Kassák Lajos, Mattis-Teutsch János, Vajda Lajos és Vajda Júlia, Ország Lili, Kondor Béla művei is - mondta a művészettörténész. Hozzátette: a festmények érdekessége az is, hogy a baráti kapcsolat okán sok kép hátulján néhány soros ajánlás is olvasható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés