bezár
 

art&design

2009. 07. 18.
Kádárok országos találkozója Sóstógyógyfürdőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton rendezik meg a XI. Országos Kádártalálkozót a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol a mesterség legjobbjai mutatják be a szakma fogásait az érdeklődőknek.
Az ősi foglalkozást még űző mesteremberek közül több mint húszan jelezték részvételüket az összejövetelre, s elevenítik fel a hordókészítés fortélyait a skanzen látogatóinak - közölte Páll István, az intézmény vezetője szerdán az MTI-vel.
    
Hozzáfűzte: a látványosnak ígérkező szakmai bemutató 9 és 17 óra között lesz, s a hordókészítés minden fázisát láthatják majd az érdeklődők, a dongakészítéstől kezdve, a gyékényezésen, az abroncsoláson át, a fenekezésig. Természetesen megszemlélhetik, amint a rakott tűz fölött hajlítják meg a dongákat hordóalakra a kádárok, rakják rájuk az összetartó vasabroncsokat, s végül mindkét végén befenekelik a manapság főként bor- és pálinkatárolásra szolgáló faedényeket.
    
Páll István, aki a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend egyik tagja, kiemelte: a híres szatmári szilvapálinka is hordóban érlelve és tartva a legjobb. Sokan az eperfából készült hordóra esküsznek, míg mások a tölgyfából készültnél nem tudnak jobban elképzelni.
    
A lovag múzeumigazgató szerint az eperfahordó a jobb, hiszen tőle sárga színt kap a pálinka és nincs csersavas hatása sem, mint a tölgyfahordóban érleltnek, vagy tároltnak.
    
A szombati sóstógyógyfürdői kádártalálkozón az érdeklődők vidám versenyek résztvevői is lehetnek, így hordóemelésben mérhetik össze tudásukat, sőt a faedény űrtartalmának a megsaccolása is nem mindennapi feladatnak ígérkezik számukra.
    
A mesterekre a bemutatójuk mellett a Magyarországi Kádár Egyesület programja vár, amelyen az aktuális gondokat, nehézségeket beszélik, a szakma megbecsültségének és elismertségének visszaállítása reményében. Civil szervezetük segít az összefogásban, a mesterség megőrzésében, s egyben az utánpótlás-nevelésben, az oktatásban is.
    
A kádárok vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szaktársaik műhelyeibe látogatnak el, tapasztalatszerzési céllal.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés