bezár
 

art&design

2009. 07. 18.
A virágos Szombathely külföldi szemmel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fák és virágok városának nevezte Szombathelyet Monika Hetsch, az Európai Virágos Városok és Falvak versenye nemzetközi zsűrijének elnöke.
A 12 európai ország 22 ezer településének részvételével zajló Entente Florale Europe versenyben a városok kategóriájában idén Szombathely képviseli Magyarországot, a falvak versenyében pedig a Zala megyei Gelse vállalhatja a nemzetközi megmérettetést, ahová csütörtökön érkezik a résztvevő országok egy-egy szakértőjéből álló zsűri.
    
Monika Hetsch egy szerdai sajtótájékoztatón kijelentette: Szombathely méltán lehet büszke több mint két évezredes történelmi múltjára, csodálatos természeti környezetére, kultúrájára; szavai szerint a látottak alapján is nyilvánvaló, hogy miért is kapta meg a település 2009-ben a Kultúra Magyarországi Városa kitüntető címet.
    
A nemzetközi zsűri elnöke a teljes napot a város különböző részeinek bejárásával töltötte és - mint mondta - azt tapasztalta, hogy Szombathelyen nagy gondot fordítanak a virágosításra, a parkok és közterületek csinosítására.
    
Elmondása szerint tájékoztatást kaptak arról, hogy évente két alkalommal 120 ezer darab egynyári virágot helyez ki a város parképítő cége, több mint 17 ezer fát gondoznak a parkokban és utcákban, amelyek több mint 150 különböző fajt képviselnek.
    
Kritikaként éppen azt fogalmazta meg az elnök asszony, hogy az egyes fasorok lehetnének homogénebb összetételűek, néhány fafajta ugyanis nem ott van, ahol lenniük kellene, a fajtagazdagságot pedig inkább a virágosításnál hiányolták a szakértők.
    
Szombathelyről olyan képet visznek magukkal, hogy ez egy a lehetőségeit és a rendelkezésre álló európai forrásokat jól hasznosító, a környezettel harmóniára törekvő, tudatosan építkező, a polgárai számára kellemes és élhető körülményeket biztosító európai város - összegezte tapasztalatait a zsűrielnök.
    
Monika Hetsch szerint Szombathely környezetvédelemmel és az idegenforgalom fejlesztésével kapcsolatos tervei nagyon ígéretesek; kiemelte azokat az elképzeléseket, amelyek Szent Márton kultuszának ápolásához és az úgynevezett zarándokturizmus lehetőségeinek kiaknázásához kapcsolódnak.
    
Prutkai János, a Virágos Magyarországért Mozgalom magyar szervezőbizottságának elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: Szombathely az elmúlt egy év során mindent megtett annak érdekében, hogy méltó módon tudja képviselni Magyarországot az európai versenyben, szavai szerint a város tudott újat és európai mércével mérve is magasan értékelhetőt mutatni a nemzetközi zsűrinek.
    
A virágos települések versenyében szeptember 25-én az angliai Cardiffban hirdetnek eredményt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés