bezár
 

art&design

2009. 07. 18.
Tojáshéjból készült remekművek a szegedi Kass Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harci sisak, váza, korona, pamutgombolyag és pénzérme - Szutor Gabriella iparművész alkotásai, hétköznapi tárgyak nem hétköznapi módon tojásból megformázva láthatók péntektől a szegedi Kass Galériában.
A több mint 110 darabból álló tárlat átfogó képet ad Szutor Gabriella munkásságáról, aki több mint tizenöt éve készít ilyen egyedi műtárgyakat - közölte Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.
    
Az iparművész eleinte hagyományos módszerrel festett tojást, tizenöt éve azonban áttért egy különleges tojásdíszítési technikára. Művei hagyományos, hétköznapi tojásból készülnek, azonban egyedi módon. Az október végéig látható műremekek között vannak stucc-, emu-, liba-, fácán-, kacsa- és tyúktojás héjából készített alkotások. Kipróbált már mindenféle tojáshéjat, de legjobban a libatojást szereti, mert mint mondja, ez a legalkalmasabb a megformálásra. Egy alkotás prototípusát és magát a tervet a legnehezebb, a legidőigényesebb megcsinálni, ezután maga az alkotás elkészítése körülbelül két hetet vesz igénybe.
    
Szutor Gabriella egyedi művei bejárták a világot, több rangos külföldi kiállításon is szerepeltek - nagy sikerrel. A Kass Galériában látható tárlat bemutatja az iparművész teljes munkásságát, minden kis korszakát, az antik témájú tojásoktól kezdve egészen a modern darabokig. Így a látogató megcsodálhatja a tojáshéjból készült kínai vázát, a pápai süvegeket és harci sisakokat csakúgy, mint a pamutgombolyag- vagy pénzérme sorozatot. A tárlat talán legmeglepőbb alkotása az a darab, amely hét egymásba illesztett, áttört faragású tojáshéjból áll.
    
A művésznő számára a legszebb a tojáshéjban az, hogy megtalálta a legmegfelelőbb anyagot céljai, elképzelései megvalósításához. Ebben pedig az a legcsodálatosabb, hogy a tojáshéj több tortúrát kibír, mint azt bárki gondolná, ezért nem hagyja sohasem nyugodni az iparművész képzeletét.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés