bezár
 

art&design

2009. 07. 26.
Híres magyar festők neves fotográfusok képein
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Híres magyar festőművészekről nem kevésbé híres fotográfusok készítettek képeket, s ezeket Fotó - Portré címmel kiállításon lehet megtekinteni keddtől a budapesti Home Galériában.
Kertész Csaba, a galéria tulajdonosa elmondta az MTI-nek, hogy festmények és grafikák gyűjtésével kezdte, azután barátai bíztatására a művek alkotóiról készült fotókat is elkezdte gyűjteni. Mára kiállításra érdemes anyag gyűlt össze, több mint 140 arckép látható a tárlaton olyan híres festőkről, mint Koszta József, Kassák Lajos, Barcsay Jenő vagy Schéner Mihály és olyan fotográfusoktól, mint Gink Károly, Molnár Edit vagy Tóth István.
    
Lucien Hervé hagyatékából került elő önarcképe, Rozsda Endre, Breuer Marcell, a Bauhaus építésze és Kassák Lajos író, költő, festő portréja. Kassákról külön blokkot állított össze Kertész Csaba, s ebben olyan ritkaság is van, mint Lengyel Lajos fotója a Kassák-féle Munka-kör kirándulásáról a gödi Fészekben.
    
A galériában festőnők fala is készült: Anna Margitról három, Szántó Piroskáról, Gráber Margitról, Ország Liliről és Beck Juditról egy-egy kép, Szenes Árpád festőművész portugál feleségéről, Vieira da Silva festőről öt fotó van a falon. Czóbel Bélát az 1960-as évektől sok fotográfus kapta lencsevégre, köztük Gink Károly és Molnár Edit. 10 portréja látható a kiállításon.
   
Az 1920-as évekből Kernstok Károlyról, Pátzay Pál szobrászról, Elek Artúr művészettörténészről vannak képek - Rónai Dénes munkái.
    
A főteremben Gink Károly és Molnár Edit képzőművészportréit gyűjtötte egybe Kertész Csaba, így többek között látható Szőnyi István portréja a zebegényi tájban, Koszta József a halála előtti napokban és Egry József a badacsonyi műtermében.
    
A kortárs teremben 40 fotó látható többek között Schéner Mihályról, a nemrég elhunyt festőről, Bukta Imréről, Keserű Ilonáról és Nádler Istvánról. Berényi Zsuzsának az avantgárd Indigó csoport vezetőjéről, Erdély Miklósról és a csoport tagjairól készített képei is ott vannak a Home Galéria tárlatán, amely augusztus 30-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés