bezár
 

art&design

2009. 07. 26.
A Mexikóban élő Kepenyes Pál ékszerei és kisplasztikái Békéscsabán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger és Bill Gates is vásárolt ékszereket attól a ma Mexikóban élő, Kondorosi származású szobrász és ötvösművésztől, akinek kiállítása pénteken nyílt meg Békéscsabán; Kepenyes Pál ékszereit és kisplasztikáit szeptember 20-ig láthatja a közönség a Munkácsy Mihály Múzeumban.
A művész 1926-ban született a Békés megyei Kondoroson, s előbb az iparművészeti, majd a képzőművészeti főiskolán tanult, ahol Ferenczy Béni volt a mestere, s ahonnan "osztályidegenként" eltávolították, majd 1950-ben koholt vádak alapján, fegyverrejtegetésért tíz évi börtönbüntetésre ítélték. Az '56-os forradalom idején a márianosztrai lakosok szabadították ki, majd fegyveresen vett részt a szabadságharcban, végül november 21-én hagyta el az országot.
    
Előbb Párizsban tanult képzőművészetet, majd felesége révén Mexikóban telepedett le, ahol napjainkban is él és alkot.
    
A kiállításról megjelent katalógus tanúsága szerint a Kepenyes-ékszereket számos filmes jelmeztervező is használta kiegészítőként, feltűntek például a Conan, a barbár című filmben is. Ékszereit aranyból, ezüstből, bronzból, vasból és drágakövekből készíti, s azokból a világ számos híressége - Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger és Bill Gates mellett Richard Nixon volt amerikai elnök és Madonna is - vásárolt már.
    
Szobrai nem statikusak: mozognak, variálhatók, bár fémből készültek, mint egy ruhadarab, összecsomagolhatók, akárhova felfüggeszthetők, a térben kiteríthetők.
    
A művésznek egyébként Mexikóban számos köztéri szobra is áll. A repülőgéppel Acapulcóba érkezők például a városból elsőként A nap népe című, 15 méter magas szobrát pillanthatják meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés