bezár
 

art&design

2009. 07. 26.
Művésztelep Székelyföldön, a "képzőművészek községében"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén mintegy 40 képzőművészt lát vendégül a székelyföldi Gyergyóalfalu község, amely ötödik alkalommal ad otthont a Vadárvácska művésztelepnek.
 Mindössze ötezer lelket számlál Gyergyóalfalu község, mégis tizenhat képzőművészt adott a magyar és az egyetemes művészetnek az elmúlt fél évszázadban - emlékeztetett Márton Árpád csíkszeredai festő a művésztelep megnyitó ünnepségén.
    
Romániában a legkisebb közigazgatási egység a község, amely egy vagy több faluból állhat. Gyergyóalfalu községet a 4800 lakosú, azonos nevű falu és a mindössze kétszáz lélekszámú Borzont alkotja. Ennek a helynek a szülötte Balázs József festőművész, aki Gál Mihállyal, a helyi Sövér Elek Alapítvány egyik vezetőjével együtt öt évvel ezelőtt kezdeményezte a Vadárvácska művésztelep életre hívását Borzont határában.
    
"Nem az a cél vezérelt bennünket, hogy versenyre keljünk a szomszédos Gyergyószárhegy művésztelepével" - szögezte le Márton Árpád, aki maga is a szárhegyi tábor egyik kezdeményezője, szervezője volt 1974-ben. Hangsúlyozta: a szárhegyi telepnek továbbra is nagy jelentősége lesz a székelyföldi, erdélyi művészeti életben.
    
Legfőbb céljuk az volt, hogy minden évben tíz napra összehívják a gyergyóalfalvi festőket, grafikusokat, szobrászokat, textilművészeket, illetve azokat az alkotókat, akik családi vagy szakmai kötődéseik révén kapcsolódnak a Gyergyói-medence e kis létszámú községéhez.
    
A csütörtök este megnyílt idei művésztelep résztvevői között ott van mások mellett Miholcsa József szobrász, Sipos László grafikus, Vetró András szobrász, Major Gizella festőművész, Csutak Levente grafikus és Orbán Endre festőművész is.
    
Mint azt Gál Mihály az MTI-nek elmondta, az alkotótábornak rendkívül gazdag a "hozadéka". A község képtára 85 alkotással gyarapodott öt év alatt, a hozzá tartozó Gyergyóalfaluban és Borzonton tucatnyi köztéri alkotást, öt szobrot és hét domborművet helyeztek el, valamennyi a táborban született.
    
A községben őrzik továbbá Sövér Elek festőművész hagyatékát, és itt tekinthető meg Márton Árpád festőművész gyűjteményes kiállítása is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés