bezár
 

art&design

2009. 07. 27.
Angyalmozaikot találtak az Haghia Sophia restaurálása során
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Angyalarcot ábrázoló mozaikra bukkantak a munkások az isztambuli Haghia Sophia, az építészet egyik csodájának tartott hajdani bizánci ortodox bazilika restaurálása során.
A rendkívüli leletről pénteken számolt be az isztambuli kulturális és idegenforgalmi hivatal vezetője, aki elmondta, hogy az eddig rejtve maradt angyalmozaik jó állapotban került elő a fém- és vakolatburkolat alól, és közben már egy második angyalarc feltárását is megkezdték.
    
Konstantinápoly (Isztambul középkori elnevezése) 1453-ban az oszmán birodalom fennhatósága alá került, s a mecsetté alakított bazilika mozaikképeit bevakolták, mivel az iszlám tiltja az emberábrázolást.
    
A bizánci építészet remekét 1935-ben múzeummá változtatták, s abban az időben több mozaikot is kibontottak a vakolat alól.
    
A két angyal mozaikképéről tudomásuk volt - mondta el a hivatal vezetője -, mivel azokról beszámolt két svájci építész, akik a XIX. század közepén a szultán megrendelésére felújítási munkákat végeztek a mecseten. Ám a képeket ismét bevakolták, s azóta nem kerültek elő.
    
Az Haghia Sophiához évente sok ezer turista zarándokol el, és hírességek is gyakran megfordulnak kupolái alatt. Legutóbb Barack Obama amerikai elnök látogatta meg áprilisi török útja alkalmával, de elődje, Bill Clinton is kíváncsi volt rá, és 2006-os keresztény emlékeket érintő zarándoklata során XVI. Benedek pápa is megtekintette.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés