bezár
 

art&design

2009. 07. 27.
"Hamis" kiállításra készül a londoni National Gallery
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállításon mutatja be 2010 júniusától a londoni National Gallery világhírű gyűjteményének azokat a darabjait, amelyekről az idők során kitűnt, hogy hamisítványok, vagy éppen olyan alkotások, amelyeket tévesen tulajdonítottak valamelyik klasszikus mesternek.
S hogy igazi is akadjon közöttük, egy füst alatt kiállítanak néhány olyan remekművet, amelyről a restaurálás során kitűnt, hogy valójában egy híres művész eredeti alkotása.
    
"Örülnék, ha még több hamisítványunk lenne" - jegyezte meg a jövő évi kiállítási programot ismertetve Nicolas Penny, a National Gallery igazgatója. "Akkor ugyanis jobban tudnánk, miről lehet felismerni őket".
    
Az igazgató szerint naiv az a megközelítés, amely szerint a múzeumoknak szégyenkezniük kell, ha gyűjteményükben akad egy-két hamisítvány.
    
Az Alapos vizsgálat: hamisítványok, tévedések és felfedezések című kiállításra 2010. június 30. és szeptember 15. között kerül sor és elsősorban arra a technológiai haladásra, azokra a módszerekre fogja felhívni a figyelmet, amelyek lehetővé teszik, hogy feltárják ezeknek a műveknek a titkait.  
    
Az egyik "leleplezett" képet 1925-ben szerezte meg a múzeum, keltezése szerint a XV. században készült, ám végül XX. századi hamisítványnak bizonyult.
    
Más esetekben a National Gallery megvásárolt híres mestereknek tulajdonított műveket, de a feltételezés téves volt. A korszerű technika igazolta, hogy 1845-ben jogos volt a gyanú, amely az ifjabb Hans Holbeinnek tulajdonított Férfi koponyával című mű eredetiségét vonta kétségbe. A mai eszközökkel már bizonyítani lehet, hogy a faalap, amelyre a képet festették, az ifjabb Holbein halála utáni időből való. A XIX. századi akvizíció már akkor kétesnek tűnt, és a múzeum igazgatója lemondásra kényszerült a botrány miatt - de csak most igazolódott be, hogy joggal vádolták hozzá nem értéssel.
   
Az ellenkezőjére is volt azonban példa. 1992-ig Raffaello (1483-1520) Szegfűs madonnáját másolatnak tekintették, ekkor azonban Pennynek a restaurálás során sikerült bebizonyítania, hogy a mester eredeti alkotása. A remekmű birtokosa akkor Northumberland hercege volt, a National Gallery 2004-ben megvásárolta tőle, már mint eredetit: 22 millió fontsterlingért.
    
Nicolas Penny szerint a múzeum birtokában lévő "hamis" képek közül nagyon keveset festettek eleve azzal a szándékkal, hogy becsapják a vevőt, de a híres alkotásokról számos másolat készült és rendszerint a képkereskedők mutatták be eredetiként az ilyen műveket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés