bezár
 

art&design

2009. 07. 27.
Az afgán művészet és kultúra múzeuma az interneten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Afganisztán ezredéves művészetét és kultúráját bemutató múzeum nyílik az interneten 2010-ben: a virtuális kiállítás célja, hogy „visszaadja az afgán fiataloknak az emlékezetüket” – jelentette be a héten az afghanculture nevű (www.afghanculture.org) francia egyesület.
Ez az ideiglenesen Afgán Civilizáció Múzeuma nevű virtuális kiállítás ötezer év afgán kultúrájának alkotásait mutatja be az ókortól napjainkig, azokat, amelyek nemzetközi gyűjteményekben találhatók, illetve azokat, amelyeket a tálibok megsemmisítettek, például a Bámiján-völgy Buddháit – mondta el Pascale Bastide projektigazgató.
    
A négynyelvű – afgán perzsa, pastu, angol és francia nyelven elérhető, illetve az írni-olvasni nem tudók részére hangos felvételekkel is ellátott honlap elsősorban azoknak a fiatal afgánoknak szól majd, akik nem ismerik népük történelmét vagy kultúráját, azzal a céllal hogy elmondjuk nekik: van mire büszkének lenniük – tette hozzá Bastide asszony, aki szerint ezzel is hozzájárulhatnak a demokrácia megteremtéséhez az ázsiai országban.
    
A virtuális múzeumban, amelynek a designját Yona Friedman francia építész tervezi, a városok nevét viselő pavilonok lesznek, amelyek köré csoportosítják a műveket, ismertetve művészettörténeti jelentőségüket, a hozzájuk tartozó kultúrát, az adott etnikum történetét.
    
A honlapon háromszintű magyarázatokat tesznek majd közzé: egyszerű leírásokat, enciklopédikus ismertetéseket és tudományos értekezéseket.
    
A ”múzeum” az afgán kultúra legnagyobb szakértőinek – Pierre Cambonnak, a párizsi Guimet Múzeum főtisztviselőjének, Zemari Ali Tarzi Strasbourgban működő afgán régésznek, Usztad Mohammad Raonak afgán nyelvésznek és Michel Barrynak, a Priceton egyetem munkatársának – szaktudását is felhasználja.
    
A nonprofit projektet a francia külügyminisztérium is támogatja. Az előzetes tervet várhatóan az ősszel mutatják be. Október 15-én a francia nagykövetség New York-i kulturális osztálya adománygyűjtő vacsorát szervez. A múzeum első „pavilonja” a tervek szerint 2010 elején nyílik meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés