bezár
 

art&design

2009. 08. 01.
Boszorkányégetés Szeghalmon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elégetik az idei sárréti boszorkányt Szeghalmon szombaton; a IV. Sárréti Boszorkányfesztivál főattrakciója mellett a békési településen jelen lesz minden, ami a varázslattal kapcsolatos.
Maróthy Györgyné, a szervező művelődési ház vezetője a fesztivál eredetéről az MTI-nek elmondta: 1724-ben a legenda szerint a településen égették el az utolsó sárréti boszorkányt és ennek szerettek volna emléket állítani néhány évvel ezelőtt.
    
Az esemény állandó háziasszonya Szegedi Erika, Európa főboszorkánya, aki tanoncaival kártya, illetve akár varázsgömb segítségével megmutatja a jövőt, de lesz rontásdiagnosztika, illetve számmisztika is.
    
A nap folyamán a fesztivál történetében először bárki megkóstolhatja a kikevert bájitalokat, de hogy mire, vagy mi ellen használhatók, azt egyelőre csak a főboszorkány tudja. Emellett a legbátrabbak részt vehetnek boszorkányesküvőn is. Lehetnek a vállalkozók régi vagy friss szerelmesek, házasok vagy házasulandók, frigyük a mágia kötelékeivel fonatik össze.
    
A boszik elképzelhetetlenek járművük, a seprű és háziállatuk, a fekete macska nélkül. Miután előbbit nem nagyon mutogatják, utóbbiak vonulnak fel a színpadon és mérettetik meg szépségüket.
    
A varázslás mellett zenés-táncos produkciók szórakoztatják majd a jövő-, és önmaguk megismerésében elfáradtakat.
    
A máglyát este nyolc órakor gyújtják meg, erre vetik az idei sárréti boszorkányt. Ezt követően a lángok mellett tűzzsonglőrök „pörgetnek”, napnyugta után pedig Fenyő Miklós koncertje babonázza meg a résztvevőket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés