bezár
 

art&design

2009. 08. 03.
Haditornaközponttá válna az egri vár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Dobó István Vármúzeumnak az a célja, hogy a jövőben a hazai hagyományőrző és haditornacsoportok egyfajta szellemi központjává váljék - jelentette ki a múzeum tudományos munkatársa hétfőn Egerben.
Ennek érdekében augusztus 8-án és 9-én immár második alkalommal rendezik meg Civil csillagok elnevezéssel a hazai hagyományőrző és haditornacsoportok minősítő fesztiválját - közölte sajtótájékoztatón Király Júlia.
    
A benevezett húsz csapat arany, ezüst és bronz minősítést nyerhet a szakemberekből álló zsűri döntése alapján - tette hozzá.
    
Mint elmondta: augusztus 8-án látványos menettel indul a program. A csapatok a belvároson keresztül felvonulnak a várba.
    
Itt először az úgynevezett mustrára kerül sor, ahol a 10 tagú, történészekből, hadtörténészekből és muzeológusokból álló zsűri azt vizsgálja, hogy mennyire korhű a csapatok öltözéke és fegyverzete. Ezt követően íjászatban, dárdavetésben és vívásban mérik össze tudásukat a hagyományőrzők - mondta a történész.
    
A második napon szellemi vetélkedőt rendeznek a résztvevők számára, illetve valamennyi csapatnak be kell mutatnia egy életképet, vagyis az általuk képviselt korba ágyazott egyfaja színielőadást - ismertette a programot a muzeológus.
    
A résztvevők a három nap folyamán, már péntek estétől sátrakban laknak a várban, vagyis úgy fognak élni, mint ahogy az általuk megjelenített korban éltek a harcosok - fűzte hozzá.
    
Közlése szerint a végső cél egyfajta minősítő- és továbbképző rendszer kiépítése. Terveik között ugyanis szerepel, hogy évente kétszer tudományos konferenciát rendezzenek a hagyományőrző haditorna-egyesületek számára, illetve közzé kívánják tenni a csoportok minősítését. Az erről szóló értesítést megküldik az önkormányzatok és programszervező irodák számára is.
    
A vármúzeum a honfoglalás és a Rákóczi-szabadságharc közötti időszakok csapatainak minősítését vállalja - mondta Király Júlia.
    
A sajtótájékoztatón bemutatták az egri vár megújult honlapját is, amely a www.egrivar.hu címen érhető el.
    
A gazdag képanyag mellett a honlap legfőbb újdonsága egy körpanoráma, amelynek segítségével a weboldal látogatói virtuális sétát tehetnek a várban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Ari Aster: Fehér éjszakák
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés