bezár
 

art&design

2009. 08. 06.
Több mint hatszáz alkotás érkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint hatszáz alkotás érkezett az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, ezek közül választja ki a tíztagú zsűri azt a kétszázat, amelyet október 4-től láthat a nagyközönség az Alföldi Galériában nyíló kiállításon.
Nagy Imre zsűrielnök, a Tornyai-múzeum igazgatója szerdán a helyszínen elmondta: az összesen 625 alkotás 256 művésztől érkezett, összesen 335 festmény, 151 grafika, 126 kisplasztika, érem, szobor és 13 egyéb, többnyire tűzzománc- vagy kollázstechnikával készült alkotás.
    
Mint kifejtette, a zsűri valamennyi alkotást egyenként értékel, majd többségi szavazással döntenek. Arról, hogy a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet ki veheti át október első vasárnapján, már a teljes anyag ismeretében, csütörtökön határoz a zsűri.
    
Pogány Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora kifejtette, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlatot egyedülálló módon több mint ötven éve minden esztendőben megrendezik. Hozzátette: sehol máshol nincs arra példa, hogy 1954 óta folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét, és Európában is csak néhány hasonló kiállítás akad.
    
A tárlat abban is egyedülálló, hogy ma már szinte az egyetlen olyan seregszemle, ahol a mind a három képzőművészeti ág - a festészet, a grafika és a szobrászat - művelői megmérethetik magukat - fogalmazott a szakember.
    
A kurátor elmondása szerint míg évtizedekkel ezelőtt a realista stílusirányzat volt jellemző a bemutatott festményekre, ma már nem lehet ilyen stílusbeli kötöttségről beszélni. Sőt, mivel a fiatalok körében egyre inkább a hiperrealizmus a népszerű, a zsűrizés során igyekeznek "simogatva bánni" az avantgarde művekkel - jegyezte meg Pogány Gábor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés