bezár
 

art&design

2009. 08. 08.
A szlovén vasipar három évezrede - kiállítás a Magyar Olajipari Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szlovén vasipar háromezer éves történetét bemutató kiállítás nyílt Zalaegerszegen, a Magyar Olajipari Múzeumban pénteken; a tárlaton régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a vasfelhasználás módozatait és a vasból készült régi eszközöket, de a modern vasipar is bemutatkozik.
A kiállítási tárgyak között látható egy 2000 évvel ezelőtti kohászati eljárással készült, kovácsolásra előkészített, hosszúkás vasöntecs is. Az időszámítás előtti 3. századból származó fegyverek - vas dárdavég, csavart kard, vas kardlánc - egy harcos sírjából kerültek elő, a korabeli munkaeszközök - kasza, kapa, nyersvas, nyílhegy - pedig egy 5-6. századi hadiszállásról. Ugyancsak az 5. és 6. századból származik az ősszlovén fejedelmi felszerelés karddal és sarkantyúval, valamint a díszkővel ékesített vas pecsétgyűrű is.
    
Az érdeklődők láthatnak 18. századi kovácsoltvas eszközöket, de megismerkedhetnek a ma is működő ipari, kohászati üzemekkel, hengerművekkel is. A 20-21. századi, fémből készült eszközök között védősisak, az acélfelület hőmérsékletét mutató hőmérő és a kemencéknél használt stopperóra egyaránt megtalálható.
    
Mint azt Tóth János múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, az olajipari múzeum számára azért is fontos a tárlat, mert az olaj- és a gázipar az egyik legnagyobb vasfelhasználó. Acélból készülnek az olajkutatásban használt fúrótornyok, különböző eszközök, berendezések, és a földrészeken áthaladó óriási, földgázt és kőolajat szállító csőtávvezetékek is.
    
Az olajipari múzeum a vasipar történetének bemutatásával mintegy másfél hónapon keresztül kínál újdonságot az érdeklődőknek - jegyezte meg Tóth János, hozzátéve, hogy a kiállítást Szlovéniában már láthatta a közönség, a következő állomása pedig Ausztria lesz.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés