bezár
 

art&design

2009. 08. 08.
A szlovén vasipar három évezrede - kiállítás a Magyar Olajipari Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szlovén vasipar háromezer éves történetét bemutató kiállítás nyílt Zalaegerszegen, a Magyar Olajipari Múzeumban pénteken; a tárlaton régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a vasfelhasználás módozatait és a vasból készült régi eszközöket, de a modern vasipar is bemutatkozik.
A kiállítási tárgyak között látható egy 2000 évvel ezelőtti kohászati eljárással készült, kovácsolásra előkészített, hosszúkás vasöntecs is. Az időszámítás előtti 3. századból származó fegyverek - vas dárdavég, csavart kard, vas kardlánc - egy harcos sírjából kerültek elő, a korabeli munkaeszközök - kasza, kapa, nyersvas, nyílhegy - pedig egy 5-6. századi hadiszállásról. Ugyancsak az 5. és 6. századból származik az ősszlovén fejedelmi felszerelés karddal és sarkantyúval, valamint a díszkővel ékesített vas pecsétgyűrű is.
    
Az érdeklődők láthatnak 18. századi kovácsoltvas eszközöket, de megismerkedhetnek a ma is működő ipari, kohászati üzemekkel, hengerművekkel is. A 20-21. századi, fémből készült eszközök között védősisak, az acélfelület hőmérsékletét mutató hőmérő és a kemencéknél használt stopperóra egyaránt megtalálható.
    
Mint azt Tóth János múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, az olajipari múzeum számára azért is fontos a tárlat, mert az olaj- és a gázipar az egyik legnagyobb vasfelhasználó. Acélból készülnek az olajkutatásban használt fúrótornyok, különböző eszközök, berendezések, és a földrészeken áthaladó óriási, földgázt és kőolajat szállító csőtávvezetékek is.
    
Az olajipari múzeum a vasipar történetének bemutatásával mintegy másfél hónapon keresztül kínál újdonságot az érdeklődőknek - jegyezte meg Tóth János, hozzátéve, hogy a kiállítást Szlovéniában már láthatta a közönség, a következő állomása pedig Ausztria lesz.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Todd Phillips: Joker
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés