bezár
 

art&design

2009. 08. 14.
Holokausztmúzeum lesz a dél-szlovákiai Szereden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Holokausztmúzeumot hoznak létre 2012-ig a dél-szlovákiai Szereden, az egykori zsidó gyűjtő- és munkatábor területén, amely évtizedeken át a helyi kaszárnyák részét képezte.
A szlovák sajtó szerint a védelmi minisztérium már idén tavasszal döntött arról, hogy kaszárnyák öt érintett épületét, valamint a hozzájuk tartozó területeket ingyenesen a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeumának a rendelkezésére bocsátja. Az épületeket az új múzeum céljaira mintegy 2,6-3,3 millió eurós költségvetéssel fogják rendbetenni és felújítani.
A szeredi zsidó internáló tábort 1941-ben hozta létre a náci Németország vazallusának számító korabeli szlovák fasiszta bábállam. 1941 és 1942-ben itt gyűjtötték össze a nyugat-szlovákiai zsidókat, s mintegy 10 ezer közülük haláltáborokban végezte.

Az első hónapokban a szeredi tábor munkatáborként szolgált, s területén különféle műhelyek voltak. Bár a tábor befogadóképessége hivatalosan 1200 fő volt, a fennmaradt tanúvallomások szerint gyakran 4-5 ezer ember is szorongott a falak között. A táborlakókat folyamatosan a csehországi Terezínbe, illetve a lengyelországi Auschwitzba (Oswiecim) deportálták. A rabok haláltáborokba való szállítása 1944-ben a szlovák nemzeti felkelés idején szűnt meg.

A közelmúltban előkerült új dokumentumok szerint 1944 nyarától Szered szovjet hadsereg általi felszabadításáig (1945. március 30.) még több mint 2700 zsidót tartottak fogva és dolgoztattak a táborban. A táborparancsnok, Alois Brunner a történészek szerint Adolf Eichmann jobbkezének számított, s még a Vörös Hadsereg érkezése előtt Nyugatra menekült. Előtte azonban számos, a szeredi táborral kapcsolatos értékes dokumentumot megsemmisített.

Az új holokausztmúzeum a tervek szerint részletesen bemutatná a tábor történetét.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés