bezár
 

art&design

2009. 08. 17.
Mesterségek Ünnepe idén is a Budai Várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vásári komédia, utca- és bábszínház, kenyérszentelés, esténként koncertek, moldvai csángó muzsika és népzenei táncház várja a különböző mesterségek képviselői mellett a látogatókat a Mesterségek Ünnepén augusztus 20. és 23. között a Budai Várban.
A Mesterségek Ünnepét, az élő népművészet fórumát, immáron huszonharmadik alkalommal rendezik meg. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába.

Igyártó Gabriella, a rendező Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója az idei év különlegességei között említette, hogy Franciaország egyik leghíresebb régiójából Elzászból 16 francia iparművész érkezik, hogy bemutassák a híres borvidék régiójában élő és alkotó mesterek tudását, az azt reprezentáló tárgyakat.

Idén a kiemelt mesterség a fonható, szőhető szálas anyagok, így a vessző, a csuhé, a gyékény, a szalma megmunkálása lesz, a Magyar Nemzeti Galériában nyíló "Egy gyékényen árulunk" című kiállításon a szakma legjelesebb alkotóinak munkáit mutatják be - mondta el az ügyvezető az MTI-nek.

A kiállításon külön hangsúlyt helyeznek a tápéi, hajdúnánási, erdélyi és viski szálas anyag hagyományok bemutatására, hiszen ezekben a régiókban a mai napig aktívan él, és megélhetést biztosít a gyékény, a csuhé és a szalma tárgyak készítése és értékesítése.

A látogatók megismerkedhetnek a fafaragók, gyékényszövők, kovács, fazekas, hangszerkészítők munkájával, s megcsodálhatják a szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterek remekeit is.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei létszámarányosan képviseltetik magukat a Mesterségek Ünnepén, közel 6000 tagjuk közül évente 800 mester mutatkozik be. A tagszervezetek döntik el, kik azok a jeles mesterek, akik részt vehetnek a rendezvényen. Az idei ünnepen kézműves iskolák is bemutatkoznak majd.

A népművészeti hagyományok egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatják. A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat.
Egy régi hagyományt is felelevenítenek augusztus 20-án, a Savoyai-terasz nagyszínpadán, a Szent István-napi ünnepélyes kenyérszenteléssel.

A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. Első napon Szerelem hava címmel részleteket láthatnak a nézők a Szerelemajtók és a Pávaének előadásából, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás közreműködésével, a programban szerepel még Balogh Kálmán és Lukács Miklós koncertje.

Péntek délután a Palota színpadon a Zurgó együttes moldvai csángó muzsikája kalauzolja el a közönséget a keleti Kárpátokon túl élő magyarság kultúrájába, majd Palya Bea ad koncertet, az Oroszlános udvarban Berecz András Legényese lesz látható-hallható. A programot színesítik még szlovák, román és francia együttesek fellépései.

Szombaton a Palota színpadon az Agostones és a Brass in the Five fúvóskvintett koncertjén a világzene, népzene és a komolyzene ad találkozót egymásnak. A vasárnapi zárónapon az Oroszlános udvarban többi között a Parno Graszt autentikus cigányzenéjét hallhatják a látogatók.

A rendezvényekre, amelyek között minden korosztály találhat magának kedvére valót, az előző évek tapasztalatai alapján 70-80 ezer látogatót várnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés