bezár
 

art&design

2009. 08. 23.
Magyar Fotográfia Napja - programok országszerte
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy ország 56 településén 79 szakmai program várja a fotográfusokat és a fényképezés iránt érdeklődőket a Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendezett programsorozaton. A központi rendezvénynek augusztus 30-án a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus ad otthont.
A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) tájékoztatása szerint a programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a fényképezés találmánya 1839-től napjainkig miként változtatta meg a világ fejlődését és az emberek életét.

A MAFOSZ 2003-ban kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését; választásuk azért esett augusztus 29-re, mert 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós ezen a napon mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét. Ez volt a magyarországi fotóoktatás kezdete, s ebben az évben volt az első fotókiállítás is.
A MAFOSZ idei ünnepi fotótárlatát már augusztus 24-től megtekinthetik az érdeklődők a Magyar Művelődési Intézetben. A közönség egyebek mellett Bodrogi Lászlóné, Retkes Tamás, Makovinyi Zoltán, Gunics Adrienn, Zágon László és Wágner Csapó József alkotásait láthatja egészen szeptember 2-ig.

Az augusztus 30-án megrendezendő központi rendezvényen Kerekes István fotográfus veheti át Az Év Fotográfusa díjat.

Az MTI-hez eljuttatott program szerint a Magyar Fotográfia Napján, augusztus 29-én több helyszínen nyílnak kiállítások, a többi között Mezőtúron a Túri Fazekas Múzeumban, a noszlopi és a pákozdi Művelődési Házban, a székesfehérvári Himmer-házban, Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, Fonyódon a Városi Múzeumban és a kalaznói Privát Fotó Galériában.

A fővárosban az Ágens Fényfestő Egylet Csillagászat 2009 című fotótárlata az Ágens Fotóművészeti Galériában, a 70 éves a BMK-Reflex Fotóklub című kiállítás a Budapesti Művelődési Központban várja a látogatókat. Kulcsár Balázs művei a Rét Galériában, Puskel Zsolt fotográfiái a Pataky Művelődési Központban, a Dunatáj Fotókör munkái a Museion No.1 galériában láthatók.

A komárnói Zichy palota a Győri Fotóklub Egyesület 50 év - 100 kép című tárlatát mutatja be, a Madách Art Café Galériában Szabó László fotóművész alkotásai várják a közönséget. A Komáromi Fotóklub 50 évét illusztráló anyagnak és Vladimír Bárta fotóművész jubileumi kiállításának a Duna Menti Múzeum ad otthont. Marosvásárhelyen a szabadtéri Fotópiknik a várudvarban tekinthető meg.

Az érdeklődők a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódóan még számos további tárlatot láthatnak egészen szeptember 9-ig, a teljes lista megtalálható a MAFOSZ honlapján, a www.mafosz.hu oldalon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Esterházy az Ódry Színpadon
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés