bezár
 

art&design

2009. 09. 02.
Szocializmus négy fal között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsz évvel a hírhedt berlini fal leomlása után még mindig özönlenek a látogatók az Alexanderplatz közelében lévő NDK-múzeumba, ahol valósággal megállt az idő. A Karl Liebknecht Strassén lévő múzeum ugyanis olyan élethűen idézi fel az egykori kommunista állam fő nevezetességeit, mintha a szocializmus nem is tűnt volna el, csak éppen négy fal közé "zsugorodott" volna.
Szerdai sajtóhírek szerint az NDK-múzeum évente csaknem 270 ezer látogatójával Berlin egyik legkeresettebb, illetve legkedveltebb múzeumának számít, és a fal leomlásának november 9-i évfordulója közeledtével még nagyobb lett a tolongás. Amúgy a látogatók nem csak "osztalgiáznak", amit jelez, hogy az idei esztendő első nyolc hónapjában többen érkeztek az egykori Nyugat-Németországból, mint a volt NDK-ból.

A múzeumba belépő vendéget egyébként rögtön arcul csapja a szocializmus szele. Az előtérben ugyanis a fal egy miniatűr - gumiból és műanyagból készült - változata fogadja, majd egy régi, sárgába hajló - kétütemű - Trabanttal találja magát szemben, DDR felirattal és YFD 7-13-as rendszámmal. A Trabant működőképes, be lehet ülni, mint ahogy az összes többi NDK-s relikvia is megérinthető.

Majd feltűnnek a régi NDK-s tömegbútorok, az asztalokon egy-egy üveg Rotkäppchen (azaz Piroska) pezsgő, amely annak idején az egyik legkedveltebb ünnepi italnak számított.

A múzeum, illetve a kiállítás szervezői szemmel láthatóan nem arra törekedtek, hogy a látogatókat történelemoktatásban részesítsék, hanem arra, hogy egy kis ízelítőt kapjanak az egykori szocialista mindennapokból. Amiből azért a hírhedt állambiztonsági minisztérium, a Stasi sem maradhatott ki. Minden látogató kipróbálhat egy hajdani lehallgató készüléket, amely azonban "élesben" már nem működik. A magyarázatot mindehhez egy a Stasi tevékenységével kapcsolatos információs tábla adja.

A kiállítás a hírek szerint különösen az egykori nyugatnémetek számára számít rendkívüli élménynek. Sokan közülük a Karl Liebknecht Strasse 1. szám alatt döbbentek rá arra, hogy milyen is volt - és egyáltalán volt - élet a hajdani NDK-ban is. Sőt még mosópor is...

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés